Taxi

  • Svensk titel: Taxi
  • Originaltitel: Taxi
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-08-09

Recension - Blu-ray/DVD

Har Ni märkt att då man skildrar en bilolycka i en Hollywoodfilm händer några standardsaker:
1. Ljudet av kraschen är onaturligt basbetonat, alltför långdraget och fylld med ett konstigt eko.
2. I många fall exploderar bilen i samma ögonblick den vidrör ett främmande objekt.
3. Däckskrik förekommer såväl på asfalt som på snö.
4. Alternativt kan bilen göra långa flygturer, landa snett och fortsätta köra som om inget hänt.
Jag vill passa på att berätta om min Ford Mustang som jag en gång ägde. Det var vinter, jag kom lite för fort in i en kurva. Bilen började sladda och för att kompensera detta tryckte jag gasen i botten och lyckades häva sladden. Inga däckskrik hördes. Farten var lite för hög då jag på denna väg träffade en vägbula. Bilen lyfte och kom ner med nosen före. Chassit knäcktes, hjulen stod åt alla håll och jag krockade med en husvägg. Pang! sa det. Och därmed jämt. Bilen började inte brinna och det var hur odramatiskt som helst. Och jag körde inte vidare.
Amerikanska bilar i amerikanska filmer! Suck!

Taxi är en minst sagt fartfylld fransk film med en helkorkad handling. Självaste Luc Besson kokade ihop ett manus av det mest minimalistiska slaget om ett pizzabud som blev taxichaufför som tvingas hjälpa en körkortslös polis i att fånga in ett tyskt rånargäng. Besson producerade denna film men gav regiarbetet till Gérard Pirès som inte gjort några stora rubriker kring sin person eller sitt jobb tidigare. Man anlitade ett gäng billiga skådespelare och förskönade helheten med Emma Sjöberg som tysk polis. Och så skaffade man en massa Europeiska bilar och skotrar samt de bästa stuntfolket man kan hitta på den gamla kontinenten. Till skillnad från de Amerikanska kollegerna valde man att göra actionscener i realtid utan att speeda upp filmen alltför mycket. Resultatet är bedövande!

Taxi klår när som helst fartfilmer som “Speed”, “Cannonball Run” och t.o.m. “The Blues Brothers”. Bilarna i denna Franska film går verkligen snabbt, låter grymma och då de kraschar tror man att man sitter i mitten av händelserna. På samma gång som allt är hyperaction och superfart, är krascharna realistiska och låter som de ska. Stuntgubbarna och
-tjejerna gör ett sanslöst jobb. Helt otroligt!

Om man frånser den otroligt dumma handlingen och ser filmen som endast en fartfylld komedi, ja då har man köpt rätt film. Taxi är rolig, väldigt rolig. Actionkomedi som bara Européer (Fransmän) kan göra. Och just i Frankrike blev Taxi en sådan megasuccé att Besson och gänget nu jobbar med att slutföra Taxi 2. Man har drabbats av några motgångar. Bl.a. en medarbetare dog under inspelningen. Hur som helst ser jag framemot filmen.

Ljud- och bildkvalitén i Taxi är suveräna. Skådespelarinsatserna är lyckade och man blir på gott humör. Taxi är en underskattad film.

Jan Ahlgren

Kommentarer