Quinceañera

  • Svensk titel: Quinceañera
  • Originaltitel: Oskuld
  • Speltid (min): 87

Recension - Blu-ray/DVD

Quinceañera är en högtid då man firar en flickas 15-årsdag. Flickan blir då nämligen kvinna och snart är det Magdalenas tur. Men plötsligt händer något som får hela tillvaron att ställa sig på kant. Magdalena har blivit gravid, utan att hon haft sex. Hon har blivit jungfrubefruktad. Ingen tror på henne, inte ens hennes familj, och hon måste flytta från sitt flickrum till sin morbror. Hos honom bor redan Magdalenas kusin Carlos. Han är också utfryst av sin familj då han är både gangster och gay. Tillsammans finner de varandra i en kultur där det egentligen inte finns något utrymme för dem.

Detta är en film som berör på många plan. Det är nog den varmaste film jag har sett, någonsin. Man riktigt känner hur själar lagts ner i filmens uttryck. Denna film väcker många känslor. Jag blir varm av den fina berättelsen och den berättarteknik filmen har. Jag blir frustrerad över de missförstånd och de oresonliga ställningstaganden vissa karaktärer har. Jag blir glad över att se denna film helt enkelt. Trots att filmen till viss del handlar om jungfrufödsel känns inte innehållet som onaturligt eller omöjligt. I detta sammanhang känns en jungfrufödsel som det mest naturliga som finns. Magdalena förklarar sin graviditet på ett vetenskapligt sätt och därför känns det inte religiöst överhuvudtaget.

Det Carlos går igenom i filmen är också intressant att se. Han är gay och accepteras inte av sin familj eller kultur. Det är en fin berättelse där dessa två karaktärer möts och tar hjälp av varandra så att de överlever i en egentligen omöjlig situation. Morbrorn de bor hos är också en mycket fascinerande karaktär. Jag blir glad över skådespelare som kan spela ut sin roll på ett trovärdigt sätt. Man blir liksom automatiskt engagerad då man ser honom.

Jag tycker att detta var en överraskande bra film. Trots ämnet känns det inte alls krystat eller tillgjort. Detta är en film som höjer mysfaktorn väsentligt. På något konstigt sätt känns det som att filmen inte berör bara här och nu utan på ett annat plan. Trots att filmen inte koncentrerar sig runt religiösa åsikter känner man sig faktiskt något religiös.

Anna Axelsson

Kommentarer