Beck - Gamen

  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-01-17

Recension - Blu-ray/DVD

Beck och Bond. Två män som markant skiljer sig från varandra men ändå har vissa likheter. Martin Beck är det närmaste vi har kommit en svensk James Bond med återkommande komiska gubbar och en närmast automatiserad uppföljarindustri där både kärleken har mötts och förlorats och ärkefiender skapats.

Parallellen mellan de båda har dragits tidigare men den största skillnaden är inte alla gadgets eller torra ordvitsar utan den utveckling de bägge vapenföra männen har tagit. I Casino Royale såg vi en Bond i fräsch förpackning där nya svängningar togs ut även bortom biljakterna. Men i Becks fall märks det alldeles för tydligt att det inte bara är polisens vardag som tär på kommissarien, utan även den 20 filmer långa kriminalsviten med Peter Haber i huvudrollen.

Gamen, ett av de senaste utkomna kapitlen i Martin Becks lunta, (nummer 19 i ordningen) är egentligen bara ett tarvligt tv-avsnitt som vare sig har hövligheten att utveckla någon vidare intrig eller för den delen våga ta ett steg framåt i arbetsnarkomanens träskliknande omgivning. Vandringen mot upplösning går otroligt segt; en f.d socialdemokratisk idrottsminister försvinner och spåren leder såväl mot olagliga spelhålor som partitoppar. Mer än så är det inte. Less is less.

Det är med tunga andetag som Beck tar sig igenom Gamen, och inte ens de mest nitiska fans lär bli nöjda när punktlistan för typiska Beckingredienser bockas av; den namnlösa grannens absurda anekdoter, dotterns plågande tjat och svenska folkets bad-cop Gunnvald finns alla med. Det är inte direkt förvånande att Kjell Sundvall blandar in tidstypiska samhällselement i sin polisutredning, men det politiska dataintrånget är ungefär lika absurt verklighetsvrängt som alla de historier man åminner sig innan man får höra klassikern: ”Ska du ha dig en stänkare?”

Jag hade förväntat mig att någon manusförfattare bakom Beck skulle sätta tänderna i Knutby-incidenten men det verkar som om Martin Beck klarar av att handskas med politisk-ekonomiska övertramp bättre än mord med religiösa undertoner. Anmärkningsvärt är dock att det som troligtvis ska bli Becks sista film lyder under namnet ”I Guds Namn” så jag bävar redan.

Stefan Björnlund

Kommentarer