12 Days of Terror

  • Svensk titel: 12 Days of Terror
  • Originaltitel: 12 Days of Terror
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-05-04
  • IMDb: 12 Days of Terror

Recension - Blu-ray/DVD

"12 days of terror" är någonting så hyfsat ovanligt som en nyproducerad film i den ständigt krympande genren hajattacksfilmer. Denna subgenre hade självklart sitt startskott i och med Steven Spielbergs kanske bästa film, "Jaws", och har sedan pågått, och den bistra men ack sanningen är att ingen sedan dess har varit nära denna film på något plan. Inte ens "Deep Blue Sea". Hajattacksfilmer behöver nödvändigtvis inte handla om just hajattacker, vill man känna sig riktigt originell så kan det gå bra med krokodiler, valar, ormar, eller muterade jättefiskar. Så länge som det handlar om ett ondsint, köttlustande villebråd som lurar under vågorna, så är allt förlåtet. Nämnda "12 days of terror" väljer att hålla sig till hajar, utan att känna sig det minsta härmiga, utan hävdar sig istället vara före "Jaws".

På fodralet så står det nämligen skrivet med stora stolta bokstäver, "Den sanna historien som inspirerade till HAJEN". För tydligen är det så att när manuset skrevs till "Jaws", så hämtade man inspirationen från verkliga incidenter som inträffat i början av 1900-talet. "12 days of terror" vill nu berätta historien som den var, utan tillkortakommanden, vilket går sådär. I det här fallet är det för en gångs skull så att dikten överträffar verkligheten.

För även om "Jaws" har ett par decenier på nacken nu, så känns den fett mer autentisk och trovärdig än den "verkliga" historien enligt den nya filmen var. Jag menar, hur originellt är det egentligen med en berusad sjöman som skriker till folket att "HAJEN KOMMER!", men ingen bryr sig tack vare hans allmänt kända spritproblem? Till och med "Independence Day" drev ju med den klyshan.

Men även fast filmen har ganska feta trovärdighetsproblem så är det ändå en seriös och relativt påkostad produktion. Det finns långa och fina kamerasvepningar över de välgjorda scenerierna, och man lyckas verkligen med att fånga en genuin tiotalskänsla. Men snickaren kan ju som bekant tillverka en hur fin låda som helst, men om han inte har någonting att lägga i den så är den ju ändå skit. "12 days of terror" har en onödigt ologisk handling, pappdockor till karaktärer, tveksamt skådespeleri, och blir nästan aldrig spännande. Man hade ju kunnat delvis förlåta tidigare uppradade saker om åtminstone spänningen hade funnits där någonstans. Lite harmlöst hoppatill och pirrimagen. Nu så är det mest bara tråkigt att titta på. Inte värdelöst, men tråkigt.

Kim Ekberg

Kommentarer