I Sell the Dead

  • Svensk titel: I Sell the Dead
  • Originaltitel: I Sell the Dead
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-05-19
  • Tagline: Never Trust a Corpse

Recension - Blu-ray/DVD

Arthur Blake sitter i en liten cell och väntar på att bli avrättad i giljotinen. Hans kollega har redan blivit av med huvudet. Deras brott – gravplundring.

När han så sitter där i sin cell får han plötsligt besök av en munk, fader Duffy. Han vill gärna höra Arthur berätta om sin karriär och verkar inte bli särskilt förvånad när han får höra historierna, den ena konstigare än den andra.

Det visar sig att Arthur och hans kollega specialiserade sig på att gräva upp och handla med odöda, en mycket smutsig men välbetalande bransch. Det är zombies, vampyrer och fan vet allt, och vi får följa med på äventyren vartefter Arthur berättar om dem.

”I Sell the Dead” fick många lovord när den turnerade runt på diverse filmfestivaler i USA och vann pris för bästa foto på Slamdance-festivalen. Visst är filmen snygg, men det räcker inte alltid hela vägen.

För i mitt tycke är detta inte speciellt bra. Jag har aldrig imponerats av Dominic Monaghans skådespeleri (vare sig i ”Sagan om Ringen” eller i ”Lost”) och här tvingas han bära upp en hel film i rollen som gravplundraren Arthur. Fader Duffy spelas av den alltid sevärde Ron Perlman, men han känns inte 100%-igt engagerad.

Det största problemet med filmen är dock inte att den är dålig, utan att den är tråkig. Inte en gång rycktes jag med i handlingen. Istället satt jag och kollade på klockan och undrade om det inte var slut snart. Nej, detta var tyvärr inget för mig.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer