Free Jimmy

  • Svensk titel: Free Jimmy
  • Originaltitel: Slipp Jimmy fri
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-06-20

Recension - Blu-ray/DVD

”Free Jimmy” är något så ovanligt som en animerad film för vuxna och enbart vuxna. När du fäller upp dvd-omslaget möts du av varnings-texten ”Inte för barn” på skivan och när du sen ser filmen förstår du varför.

Roy Arnie, Gaz, Odd och Flea är de tre pundarpunkarna som jobbar på den ryska cirkusen i självaste Norge och som alla är inställda på att tömma Jimmy på droger. Jimmy är förstås en elefant som innehar ett parti knark på 10 kg som han fått uppstoppat i.........just det du gissade rätt. Helt oförstående om sin popularitet rymmer Jimmy och får en stor skara fans efter sig.

Uppmärksamheten kretsar dock överhuvudtaget inte runt att Jimmy är en fin och enastående elefant utan just runt den last han bär inom sig. Drevet som går efter elefanten innehåller nu olika grupper med olika avsikter: den samiska maffian på motorcyklar, några upprörda djurrättsaktivister, en grupp buffliga skottar på älgjakt och två naturälskande turister.

I all tumult och panikflykt hittar dock Jimmy en allierad. En älg sluter upp bakom honom och tillsammans försöker de nu undanfly sina intressenter.

Det hela går i en galen fart och om du inte alltid hänger med behöver du inte klandra dig själv. Filmen är ovanligt kort och dialekter tillsammans med nationaliteter blandas hej vilt. Det är våra grannar i väst som står bakom filmen och tillika Norges dyraste filmproduktion någonsin. Det är en icke rumsren film som tar varje tillfälle i akt att smälla in högsta växel och få dig att rådna av obsceniteter.

Men det funkar!
Christopher Nielsen som både skrivit, regisserat och tecknat lyckas knyta ihop trådarna på ett bra och roligt sätt även om det tar sin tid. Inledningen är något seg och jag får känslan att detta är ett pubertalt försök att göra vuxenfilm från någon som tröttnat på Disney’s helylle-filmer. Men vändningen kommer och likaså skratten.

Budskapet är också tydligt då det pubertala inledande intrycket övergår till en stark kritik mot människan som sådan. Alla människor är i grunden onda om man tyder Nielsen rätt där även djurrättsaktivisterna trillar dit. Men på något sätt känns filmen inte cynisk utan snarare växer en känsla fram om hur världen och majoriteten av de som befolkar den fungerar.

Samarbetet med det amerikanska produktionsbolaget gör att plånboken blir något tjockare, animerandet blir något snyggare och att rösterna blir något mer kända. Namn som Woody Harrelson, Kyle MacLachlan, Jim Broadbent, Simon Pegg hittar du i röstrollerna. En version finns dock givetvis inspelad på Norska.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer