I see you.com

  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-07-04
  • Tagline: What would you do for your 15 minutes of fame?

Recension - Blu-ray/DVD

Familjen Bellinger är en osannolik historia i sig. En föredetta utvikningsbrud och porrstjärna gifter sig med en fet gubbe (detta behöver inte styrkas, enligt filmens logik). Hans dotter har haft en historia med hennes son, något båda tycker är oerhört pinsamt när pappan och mamman gifter sig. Så som man tycker saker är pinsamt i amerikanska high schoolfilmer. Amerikanska high schoolfilmer kan ibland leva långt på sin charm. Inget som den här filmen har.

Hur som helst: familjen Bellinger hamnar på ruinens brant efter lite otur, och sonen Colby får den briljanta idéen att tillsammans med sin flickvän installera kameror, först i den heta systerns sovrum, sedan i hela huset. Kameror som sänder live till en website, som så småningom blir Amerikas mest välbesökta. Detta helt utan familjen Bellingers vetskap, då de varken har tv eller tidningar att hålla sig à jour med i dessa fattiga dagar.

Och när man väl får pengar, vad är väl bättre lämpat än att lägga dem på ett par nya bröst?

Ja, det är just denna sortens logik som genomsyrar filmen. Ni vet: snygga lite klantiga amerikaner, som är trendiga men långt ifrån som du och jag, nej plast plast plast och varför ska vi se det här? När Big Brother har gjorts, och är bättre?

Det här är varken nyskapande eller bra genomfört. Inledningsscenen med fadern Bellinger som sätter eld på huset, visst hade det kunnat vara en liten pärla. Om Roy Andersson varit regissör, och Beau Bridges inte hade spelat över. (Japp, det är Jeff Bridges bror; och deras likhet är mer intressant i efterhand än hela filmen)
Här är det nämligen knappt ens skådespelare vi har att göra med, det är en bunt aspirerande clowner. Jag kan nämna tio töntiga high school/smålöjliga filmer som ger mer än den här.

Och tio riktigt bra filmer som gjorts förra året. Hyr hem en av oscarsfilmerna istället. De FÖRTJÄNAR att ses.

Lina Arvidsson

Kommentarer