Rififi

  • Svensk titel: Rififi
  • Originaltitel: Du rififi chez la hommes
  • Speltid (min): 115
  • Release (Bio): 1955-11-21
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-05-02

Recension - Blu-ray/DVD

När Tony Stephanois muckar från kåken är det en åldrad, sliten och bitter man som får chansen att njuta av friheten. Men det är alldeles för mycket som spökar i hans tankar för att denna njutning ens kan påbörjas, alltför mycket som tär på honom. Bara det faktum att hans kvinna har inlett ett förhållande med en annan gangster får honom att släppa alla tankar på ett hederligt liv och låter sig snart övertalas till ett sista jobb värt 240 miljoner.

Efter ordentlig planering och noggrann planering är det dags för denna sista, stora stöt att äga rum. Ska Tony efter detta kunna koppla av i lugn och ro med en rejäl pensionsförsäkring?

Jules Dassins ”Rififi” från 1955 anses vara en av de största film noir klassikerna genom tiderna och många regissörer, däribland Tarantino, Kubrick och Truffaut, säger sig ha inspirerats av den. Framförallt är det scenen med själva stöten som brukar diskuteras, denna ca 30 minuter långa scen som helt saknar ljud! Vid inspelningen var många oroliga över detta och kompositören Georges Auric erbjöd sig att skriva ett stycke musik för den, helt gratis. När det var gjort visade Dassin denna scen för Auric två gånger, en gång med musik och en gång utan och Auric medgav att scenen fungerade mycket bättre utan. Resultatet är alltså en lång, tyst scen som ger en extremt realistisk känsla. Ett vågat grepp, men väldigt lyckat.

Jean Servais är som gjuten för rollen som Tony Stephanois och lyckas förmedla den bitterhet som karaktären besitter på ett sätt som man sällan får glädjen att uppleva. Övriga skådespelare håller också hög klass, men bleknar lätt i jämförelse med Servais.

Film noir som genre har, inte helt oförtjänt, av många fått en stämpel som pretentiöst dravel, skapade av klubben för inbördes beundran. Det är väldigt synd, då det definitivt finns många guldkorn i genren som är betydligt mer ”lätt-tittade” för att använda ett nästan nedvärderande uttryck. Till dessa hör ”Rififi”, en film som jag varmt rekommenderar till alla som uppskattar välgjorda thrillers och dramer.

Betyget? Det kan inte bli annat än en femma!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer