Välkommen till Pleasantville

  • Svensk titel: Välkommen till Pleasantville
  • Originaltitel: Pleasantville
  • Speltid (min): 125
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-05-05

Recension - Blu-ray/DVD

Pleasantville var en serie som gick på 50-talet där det mesta var "dandy" och "swell" - allt var så där oskuldsfullt glatt. När filmen börjar så förbereder sig David för ett Pleasantville maraton på tv. Men hans syster, den chearleeder-populära Jennifer, vill se på nåt anna. De börjar slåss och fjärren till tv-n går sönder. Då dyker det upp liten gubbe som ger dem inträdes biljetten till Pleasantville i en ny fjärrkontrol, för när David ska byta kanal så sugs han och systern in stadens lyckliga (?) och färglösa värld. Låter lite skumt, va?

Gary Ross har skapat en orginell film, det närmaste som du kan ha sett är antagligen den där andra filmen om kulissvärldar, "Truman Show" med Jim Carrey. Och precis som Truman Show förlitar sig på ett helt förunderligt skarpsinnigt manus så rymmer Pleasantville samma värme och snillrika vändningar.

I rollerna hittar vi inga namn inga kända namn men istället en emsamble halvkändisar som helt utmärkt porträttrerar ett samhälle med människor som efter att till en början verkat lika plastiga som Barbie-dockor blir alltmer mänskliga genom syskonens inverkan. Och allt eftersom folk förstår att det finns en värld utanför Pleasantville så börjar deras värld lysas upp mer och mer...

En film med ett stort bultande hjärta under lager av svart och vitt, sprudlande färger, humor, brandmän utan vatten och böcker utan innehåll. Årets bästa och mest obegripliga direkt-på-video släpp.

Henrik Edberg

Kommentarer