Berätta inte för någon

  • Svensk titel: Berätta inte för någon
  • Originaltitel: Ne le dis à personne
  • Speltid (min): 125
  • Release (Bio): 2007-08-24

Recension - Bio

Baserad på den amerikanske kriminalförfattaren Harlan Cobens bästsäljande roman ”Berätta inte för någon” är denna franska filmatisering med samma titel. Regissören Guillaume Canets andra långfilm påminner starkt om ”Jagad” med Harrison Ford och är också väldigt amerikansk i stilen. Alltså: en klappjaktsthriller med ett mystiskt hustrumord där mannen, en läkare, måste springa från polisen för att bevisa sin oskuld och dessutom tvingas lösa mordgåtan på egen hand. Där tar emellertid likheterna slut, ”Berätta inte för någon” når aldrig ens i närheten av samma klass som sin amerikanska föregångare.

Alex Beck (Francois Cluzet) är en alldaglig, medelålders läkare, som förlorat gnistan i sitt liv. Hans högt älskade hustru Margot (Marie-Josée Croze) mördades nämligen, under mycket mystiska omständigheter, för åtta år sedan vid en sjö. När han en dag får ett mejl med en videoinspelning som tyder på att hans hustru fortfarande är i livet kastas hela hans tillvaro om. Ungefär samtidigt hittar polisen två lik och ett blodigt baseballträ på samma plats där hans hustru mördats och Alex är plötsligt huvudmisstänkt för tre mord. Jakten kan börja!

Blinkningarna till Hollywood är blott alltför uppenbara. Visserligen är intrigen antagligen något för invecklad för att på ett naturligt sätt höra hemma där, men det löser man å andra sidan mycket effektivt genom att i slutet förklara allting så tydligt att du måste blunda och hålla för öronen för att kunna missa hur det hänger ihop. Fotot är snyggt, men skådespeleriet går på tomgång, tråkmånsen Francois Cluzet är ett veritabelt sömnpiller. En från början spännande historia förvandlas här till en övertydlig, klichéfylld, katt jagar mus-konflikt, utan minsta nerv i de mänskliga relationerna.

Gustav af Ugglas

Kommentarer