Simpsons - Säsong 10

  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-08-31

Recension - Blu-ray/DVD

Något av det roligaste i ett avsnitt av teveserien “the Simpsons” är de första fem minutrarna. Själva processen fram tills det att episodens röda tråd uppdagar sig tenderar att vara sjukt långsökt, trevande, och underbart komisk. Ett exempel:

EXEMPEL: Skolan är på studiebidrag på postkontoret, där de ur en låda med brev som aldrig kommit fram får välja ett varsitt brev att ta med hem. Bart väljer ett paket som visar sig innehålla ett kuponghäfte. Han finner detta värdelöst, men kommer på att hans far fyller år nästkommande dag, och ser sin chans. Han ger checkhäftet till Homer, som beslutar sig för att utnyttja alla dess erbjudanden. Men när Homer använder sig av checkhäftet för en gratis undersökning av sin bil, så tvingas han mot sin vilja att köpa en massa andra biltilbehör han egentligen inte alls behöver. I väntrummet hos bilfirman så träffar Homer en annan man, som också har blivit lurad av de sluga försäljarna. Mannen visar sig anordna bussresor, och bjuder med Homer på en resa till Super Bowl-finalen.

Och här börjar avsnittets huvudhandling, och det är denna vitalitet och infallsfriskhet som gör “The Simpsons” till en av världens bästa teveserier. Men nog med utsvävanden.

Dvd-släppen av Simpsonssäsongerna har nu kommit fram till den tionde säsongen, och om jag får säga det själv, (och det får jag ju(det är ju det jag får betalt för(jättemycket pengar))) en av de absolut bästa säsongerna I hela seriens artonåriga existens. Som jag även sa i min recension av föregående säsong, så var det någonstans här som serien peakade, skämten var som skarpast (och elakast), och alla idéer fortfarande kändes nya och fräscha.

I säsong 10 finns det sällsynt få lowdowns. Alla avsnitt håller allra högsta klass, och man skrattar sig ständigt smått fördärvad. Just denna säsong innehåller även några av mina all-time-favourites till epsioder. Roligast är nog det avsnittet då teveserien “Police Cops” börjar på teve, och en karaktär i serien visar sig heta just Homer Simpson. En annan höjdare är den när Mr.Burns ska försöka bli populär hos folket, och bestämmer sig för att dränera hela Loch Ness och frakta över dess inneboende monster till Springfield. Det är även i denna säsong som familjen åker till Japan, Marge går Road Rage-programmet, och Bart får skuldkänslor efter att ha dödat en liten fågel. Kort sagt så är det en fullpäckad säsong som alla gör bäst i att köpa.

Som vanligt så är det även fullspäckat med extramaterial såsom kommentarspår till varje episod, kortdokumentärer, påskägg och bildmanus. Tio timmar plus är vad boxen innehåller i underhållningsväg, vilket borde rättfärdiga ett köp för vem du än må vara. En av världens bästa säsonger av en av världens bästa teveserier är helt enkelt en av de saker du inte får missa i år.

Kim Ekberg

Kommentarer