Snuten i 87:e

  • Svensk titel: Snuten i 87:e
  • Originaltitel: Fuzz
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-09-05

Recension - Blu-ray/DVD

Det är mycket elände på gång i Boston. Inte nog med att en våldtäktsman härjar och sätter skräck i stadens alla kvinnor och att ett par ungdomar ”rensar upp” i staden genom att sätta eld på uteliggare och fyllon, en utpressare ringer dessutom och hotar att mörda flera högt uppsatta män i staden, bland annat polischefen. Jodå, det är mycket att göra just nu för snuten i 87:e distriktet…

”Snuten i 87:e”, eller ”Fuzz” som den heter i original, bygger på en av Ed McBains böcker om polisen Steve Carrella och hans kollegor som arbetar just på 87:e polisdistriktet i Boston. McBain skrev inte mindre än 52 böcker om detta gäng och flera av dem har filmatiserats. Denna, som McBain själv skrev manuset till, sägs ofta vara den bästa av filmatiseringarna och den gjorde också succé på biograferna. Namn som Burt Reynolds, Raquel Welch (Edgar Wright och Simon Pegg får ursäkta, här snackar vi riktig ”Hot Fuzz”) och Yul Brynner gjorde säkert sitt till att locka publik.

Filmen är definitivt inte tokig, intrigen är ganska enkel men fungerar fint och skådespelarna gör trovärdiga porträtt och verkar framförallt ha ganska roligt tillsammans (förutom Reynolds och Welch då, men det är en annan historia). Som tittare kastas man direkt in i handlingen utan en massa uppbyggande, sega karaktärspresentationer och även om det är ett plus för tempot så kan det vara lätt förvirrande, speciellt om man inte läst någon av McBains böcker och är bekant sedan tidigare med karaktärerna. Faktum är att det känns lite som om man tittar på ett avsnitt av en tv-serie som redan gått ett par säsonger.

”Snuten i 87:e” har inte åldrats helt smärtfritt, men är definitivt en frisk fläkt i de stinkande massor av Beck- och Wallander-filmer vi vanligtvis utsätts för. Har ni det allra minsta intresse för polisfilmer, hyr den idag.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer