Kidulthood

  • Speltid (min): 89
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-08-22
  • Tagline: Before adulthood comes...

Recension - Blu-ray/DVD

Skolgården på en brittisk kommunalskola. Några kids röker gräs, en tjej blir smekt bakom ett träd, den nördiga vita killen bjuder in folk till sin fest, eleverna mobbar eller blir mobbade. Här får man anstränga sig för att inte synas. Sam är skolans värsting, några år äldre än de andra. Killen som inte drar sig för att klappa till dem som står i hans väg. Men hans terror når sin peak när en ung tjej drivs till självmord. Trife och hans grabbgäng är trött på skiten och vill ge igen, men livet är inte lätt när gamla flickvännen är gravid samtidigt som sin farbror försöker locka in en till den alternativa arbetsvärlden som kantas av våld och droger. Ingen går säker i ”Kidulthood”.

Menhaj Huda skildrar en smutsigare tonårsrealism, likt Larry Clarke, men låter inte två fötter på jorden hålla honom borta från att polera sönder bilderna i klipprummet. Bildspråket är vitalt, men till den grad att dramat hamnar i kläm. Föga överraskande när en regissör är för kontrollerande och inte lämnar utrymme för historian att berätta sig själv.

I bakgrunden hörs basen från grimemusiken, britternas skitiga subgenre inom hip-hop. Inblicken i deras vardag är trovärdig, men det är ingen klockren generationsfilm i samma klass som ”Kids”. En klart sevärd film som jag verkligen vill rekommendera, men som ändå dras tillbaka av sin egen potential, och då främst Noel Clarkes manus. ”Kidulthood” borde ha blivit en bättre film.

Sebastian Lindvall

Kommentarer