Alpha Dog

  • Svensk titel: Alpha Dog
  • Originaltitel: Alpha Dog
  • Speltid (min): 113
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-09-12
  • Tagline: Inspired by true events. How did a crime with this many witnesses go so far? How did it ever g

Recension - Blu-ray/DVD

Jesse James Hollywood kan stoltsera med att varit en av världens yngsta personer som någonsin figurerat på FBI’s ”ten most wanted”-lista. Regissören Nick Cassavetes, som tidigare gjort bl.a. ”John Q” (2002) och ”The Notebook” (2004), har här gjort en film baserat på händelser ur denne Hollywood’s liv.

I ”Alpha Dog” (2006) koncentreras handlingen kring en ung kille, Zack Mazursky (Yelchin), som blir kidnappad av ett gäng småkriminella knarklangare ledda av Johnny Truelove (Hirsch) – rollfiguren som baserats på verklighetens Jesse James Hollywood. Anledningen till frihetsberövandet är något så enkelt som en hämnd eller hållhake på den kidnappades storebror. Något oväntat så börjar Zack trivas i sin påtvingade tillvaro, till synes på grund av hans problem hemma med egna föräldrarna. Vistelsen i den nya omgivningen är med andra ord ett välkommet avbrott i hans annars tråkiga vardag. Zack blir god vän med Johnny Truelove’s närmste man Frankie (Timberlake), men samtidigt inser de så sakteliga att samtliga i gänget kan komma att dömas till långa fängelsestraff för kidnappningen. Detta faktum gör att löften och lojalitet ställs emot varandra när det gäller för var och en att rädda sitt eget skinn…

Det har varit stort fokus på Justin Timberlake’s medverkan och rollprestation i ”Alpha Dog”, kanske är det lite väl hypat, men han gör absolut inte bort sig på filmduken. Gissningsvis är han dessutom ganska nöjd med att få spela en tuffing, om än med ett relativt stort hjärta, så att ytterst få numera förknippar honom med frontfiguren i det forna pojkbandet N’Sync.

Filmens stora behållning är tveklöst att se Ben Foster i rollen som Jake Mazursky, Zack’s minst sagt hårdföre storebror. Han har tidigare imponerat i filmer som ”Bang, Bang, You're Dead” (2002) och i annars mediokra ”Hostage” (2005). Foster går en mycket ljus framtid till mötes och förhoppningsvis använder han sin talang till spännande filmprojekt. På något sätt påminner han både utseende- och uttrycksmässigt om den alldeles fantastiske, och alltför sparsamt använde, Brad Dourif (Sagan om ringen-trilogin, Gökboet, Mississippi brinner). Även lillebror Mazursky porträtteras förträffligt bra av Anton Yelchin, som även han borde ha en god framtid i Hollywood.

”Alpha Dog” är en hyggligt intressant historia som man inte gärna kan lägga ifrån sig innan man fått se och uppleva filmens slutgiltiga klimax. Det finns många frågetecken och logiska problem i manuset, men inget som hindrar tittaren från att ändå underhållas för stunden. Man kan fråga sig om personerna som portsätteras i filmen i verkligheten var så sympatiska som de här framställs, men syftet är kanske att få till en bättre dramaturgi och intressant historia. Problemet är just att det hela känns något overkligt...Per Wahlgren

Kommentarer