What?

  • Svensk titel: What?
  • Originaltitel: What?
  • Speltid (min): 114
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-09-26

Recension - Blu-ray/DVD

Alla som har sett ”Rosemary’s baby” (1968), ”Pianisten” (2002) och ”Chinatown” (1974) vet vilken extraordinär regissör Roman Polanski är, och ni som inte tagit del av någon av de ovan nämnda har verkligen missat något smaskigt i filmväg. Men behärskar han endast långsamma och välspelade dramafilmer, eller har han rentav en komisk ådra i sig? År 1972 kom svaret i och med filmen ”What?.

Filmen inleds med att en ung och naiv amerikansk brud under sin resa i Italien håller på att råka illa ut då ett gäng sexsugna infödingar ser henne som ett lätt byte. Hon lyckas dock undkomma och hoppar på en närbelägen lift som slutligen tar henne ned till en luxuös villa. Där stöter hon på en rad bisarra karaktärer som till synes också är turister… eller? Det hela utvecklas till något som liknar Alice i Underlandet i en mycket erotisk och utflippad atmosfär.

Trots att den första scenen behandlar en överlagd våldtäkt så inser man snart att det hela ändå mest är komiskt, t.ex. det faktum att en av skurkarna blir så tänd att han inte kan vänta på sin tur med flickan, utan börjar ge sig på sin kompis stjärt istället. När sedan den blåögda kvinnan hamnar i villan där allting handlar om sex och nakenhet går det hela över till att bli en jobbig historia som påminner väldigt mycket om osmaklig och fantasilös mjukporr.

Man kan visst se det hela som något konstnärligt och ett försök till att ge sig på vanliga föreställningar inom film, men det är inte gjort på ett underhållande, berörande eller intressant sätt. Undrar just om Polanski själv ansåg detta som något djupt komiskt och nyskapande, eller om han bara drog ihop ett gäng polare och festade ihop en galen film där betraktaren lämnas undrande efter praktiskt taget varje scen? Kanske var det här hans avkoppling mellan klassikerna ”Rosemary’s Baby” och ”Chinatown”? Som tur var gjorde han av med all dålig smak i denna rulle och sparade det bästa till de ovan nämnda titlarna. Apropå titel så är det just det enda som lyckas slå väl ut i denna filmen, eftersom att den röda tråden är just alla de gånger man uppgivet skakar på huvudet och undrar… ”what?”.

Per Wahlgren

Kommentarer