A Good Man in Africa

  • Svensk titel: A Good Man in Africa
  • Originaltitel: A Good Man in Africa
  • Speltid (min): 93
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-10-24

Recension - Blu-ray/DVD

Jag tycker sällan att bra böcker blir bra filmer. Det krävs helt andra förutsättningar för att en bok ska bli riktigt bra än för en film. Denna film är inte något undantag, samtidigt går det inte att förkasta filmen som ett slarvigt hantverk då det är en mycket underhållande film. Men läs för guds skull inte boken förrän efter filmen, om du inte är självplågare, eftersom du kommer att bli besviken. Jag ska inte göra några jämförelser, bara recensera filmen helt subjektivt.

Sean Connery njuter i fulla drag av att spela den siste vite goda mannen i Afrika och i stort är skådespeleriet härligt frivolt. Här lyckas man med ekivok humor som inte blir plump trots mycket rumpor, snoppar och kåta tanter.

Den satiriska och ganska beska bild av kolonialmakten England i den västafrikanska lilla självständiga staten Kinjanja är träffande och man njuter i fulla drag av att Sverige inte har någon koloni i Afrika. I min självgodhet slår det mig också i en nakenscen med protagonistens älskarinna att jag önskar att jag var i hans skinn. Mycket starkt upplägg eftersom man lyckas lura mig, en luttrad filmkonsument, att helt göra bort migoch inse vid uppvaknandet att moral är på riktigt och är något som behöver tränas. Jag vill inte ge bort för mycket, utan säger istället - se filmen, om inget annat så för att testa din egen moral.

Mattias Svensson

Kommentarer