Jakten på den svarta kantarellen

  • Svensk titel: Jakten på den svarta kantarellen
  • Originaltitel: The Hunt for the Black Chanterelle
  • Speltid (min): 7

Recension - Blu-ray/DVD

1999 försvann fem ungdomar spårlöst i de djupa skogarna i Böninge då de ville dokumentera mysteriet kring den svarta kantarellen. Nu har deras material återfunnits…

Känns det igen? Jodå, visst handlar det om en parodi på "The Blair With Project", en film som verkligen bjöd upp till att parodieras. För att citera regissören Johnny Östberg: "Ett par kameror, ett par ficklampor och sen skrika i skogen". Det ligger verkligen mycket i det.

"Jakten på den svarta kantarellen" är inget mästerverk, men det gör den inte anspråk på heller. Det är en sju minuter lång lek med videokameror helt enkelt där de stulit scener rakt av från "The Blair Witch Project". Men det är ju det parodier går ut på och visst är det lite roligt, min personliga favorit är figuren Raah som enbart uttrycker sig med stönanden! Dessa är givetvis textade så att man förstår vad han vill säga. Snacka om lyteskomik!

Vad ska man då säga om skådespelarinsatserna? Finns inte mycket att säga egentligen, de springer omkring och skriker mest, precis som i förlagan. Den tekniska biten är också svår att kommentera, det är blandat färg och svartvitt, bilderna är gryniga och skakiga och ljudet ganska kasst emellanåt. Precis som i förlagan alltså!

Jag måste erkänna att jag tillhör de människor som tyckte att "Blair Witch" var grymt överskattad, ja faktiskt riktigt dålig. Marknadsföringen däremot var en riktig höjdare, och där ligger inte "Jakten på den svarta kantarellen" långt efter. Filmen kan nämligen ses i sin helhet på internet. På den officiella sidan, http://www.beckomberga.org, finns den att ladda ner i flera olika format. Har man en slö uppkoppling kan man beställa den på cd-rom.

"Jakten på den försvunna kantarellen" är inget mästerverk, men jag tycker att ni gott kan avvara sju minuter av ert liv och se den. Filmen är ett lysande exempel på att alla kan göra film. Man behöver inte lägga ner massvis med pengar eller tid, huvudsaken är att man har roligt!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer