Wild Generation

  • Svensk titel: Wild Generation
  • Originaltitel: The History Boys
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-09-28

Recension - Blu-ray/DVD

Den brittiska dramakomedin ”The History Boys” började som en pjäs, enligt extramaterialet. När det blev tal om en långfilmsversion hängde skådespelarensemblen med i övergången. (Just skådespeleriet är oklanderligt filmen igenom, just eftersom gruppen är så samspelt och inne i sina roller.) Här i Sverige får vi dras med en fet brittisk flagga på omslaget och en ogenomtänkt titelförändring: ”Wild Generation” istället för ”The History Boys”. Till och med ”Historiepojkarna” hade passat bättre än den vilseledande Guy Ritchie-titeln ”Wild Generation”. Vaddå vild generation? Det handlar ju om pålästa plugghästar, inga värstingar! Men nog om den tabben.

”The History Boys” utspelar sig på 1980-talet. Åtta ovanligt briljanta unga killar från en vanlig skola ska drillas en extra termin för att komma in på de bästa universiteten. De vägleds av tre duktiga lärare och en uppjagad rektor. Störst intryck gör gamlingen Hector (spelad av Richard Griffiths – Harry Potters elaka styvfar). Han vill lära ungdomarna om livet, och citerar filosofer och poeter som om han rabblade alfabetet. Den nye läraren, Irwin, har ett annat förhållningssätt till kunskap och vill få eleverna att hitta nya infallsvinklar när de skriver uppsats. Få dem lite mer kultiverade.

Kanske blir det lite väl många homosexuella sidohistorier. Lite för mycket babblande. Men emellanåt fängslas man av dialogen. Tänk i stil med ”Döda poeters sällskap”. Många välformulerade och kvicka diskussioner i klassrummet kring poesi, filosofi och i synnerhet historia. Sensmoralen verkar vara att man ska insupa kunskap för att sedan skicka den vidare. Tycker du det är charmigt med intellektuella lustigheter kan det här vara något för dig. Upplev exempelvis hur en elev feluttalar den franske filosofen Sartres namn. ”The History Boys” är inte som vanliga filmer, på gott och ont.

Johan Karlsson

Kommentarer