Kvarteret Skatan - Nu i verkligheten

  • Svensk titel: Kvarteret Skatan - Nu i verkligheten
  • Originaltitel: Kvarteret Skatan
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-10-24

Recension - Blu-ray/DVD

Originaltrion (Batra, Glans, Blomberg) är här tillbaka med en live-version av det galna Kvarteret Skatan där vi lärt känna både den ena och andra märkliga karaktären. En show som var så eftertraktad att extraföreställningar sattes in och där folk enligt eget utsago tiggde till sig en ståplats inne på teatern.

Kvarteret Skatan som visats på SVT i tre säsonger har gått från klarhet till klarhet. Publiken är serien trogen och budgeten har ökat i storlek vartefter tiden gått. Säsong nummer tre ändrade sitt grepp något och utformade serien till en mer sammanhängande följetång istället för sina vitt skilda inslag i de tidigare två. Det nya greppet fick positivt genomslag och kort därefter beslöt man något som många länge gått och väntat på – att göra en live-show av det hela.

Trion David Batra, Anna Blomberg och Johan Glans tillsammans med Mikael Syrén (regissör för de tre säsongerna) har stått som manusförfattare resan igenom. Det gör de även här, bortsett från herr Syrén som ersatts av Liv Elf Karlén (tidigare statistansvarig). Rachel Mohlin och Vanna Rosenberg är därmed borta från gruppen i denna show.

Vi får dock träffa favoritkaraktärer som Gun, Svenne, Ulf & Kristina, Paul & Tord m.fl. i en skottsalva av olika inslag med varierande kvalitet. Skådespelerskan Cecilia Frode gör också entré i serien och även om det är välspelat och övertygande så blir hennes del i showen aldrig särskilt rolig.

Det får mig osökt att komma in på om "Kvarteret Skatan Nu i verkligheten" verkligen håller måttet. På den frågan är jag väldigt ledsen över att svara "nej". Som hängiven tittare, tillika medarbetare under säsong 2, stänger jag av DVD:n utan att ha skrattat mer än ett fåtal gånger. Det hela är platt, hackigt och som sagt o-roligt.

Jag kritiserar inte på något sätt kvaliteten i skådespelarnas agerande. Alla fyra är otroligt professionella och kan manus in i minsta detalj. Så pass att improvisation lämnas därhän (förutom Batras enda inslag – som lockar fram ett av de få spontana skratten).

Det kanske bara är så att ensemblen i nuläget gör sig bäst på TV där det ges lite mer utrymme för omtagningar, finslipningar, ändringar in i det sista och där klippning, ljus och ljud är lätt att jobba med i efterhand.

Men "Rom byggdes inte på en dag" och jag tror faktiskt att det finns potential i gänget som gör att jag ändå är nyfiken på deras kommande projekt - TV-som Live-produktioner!

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer