Valkyria

  • Svensk titel: Valkyria
  • Originaltitel: Valkyrie
  • Speltid (min): 120
  • Release (Bio): 2009-01-30
  • Tagline: Many saw evil. They dared to stop it.

Recension - Bio

“I swear by God this sacred oath that I shall render unconditional obedience to Adolf Hitler, the Führer of the German Reich and people, supreme commander of the armed forces, and that I shall at all times be ready, as a brave soldier, to give my life for this oath.”

Eden, om än på engelska i det här fallet som alla tyska soldater svor för Hitler skulle inte hållas av gemene man.


För två dagar och 65 år sedan avrättades Claus Schenk Graf von Stauffenberg, under natten på en av ljuset från en lastbil upplyst gårdsplan till Bendlerblock i Berlin. Det var inte bara Stauffenberg som gick detta öde till mötes, utan en rad medhjälpare fanns i skaran den natten.

Stauffenberg var den mest pådrivande av gruppen människor som genom sitt missnöje valde att försöka förgöra Hitler och påbörja operation Valkyria. Människor inom den tyska motståndsrörelsen förde en aktiv men underjordisk kamp i försök att avsätta den dåvarande regeringen.

Det förmodligen mest kända dådet mot Hitler var just sprängattentatet i högkvarteret utanför Rastenburg den 20 juli 1944. Filmen ”Valkyria” tar upp förberedelserna, genomförandet och efterspelet kring dådet och operationen omkring.

Stauffenberg med sin karakteristiska ögonlapp spelas av Tom Cruise, tydligen blev han tillfrågad för rollen på grund av hans likhet till just Stauffenberg. Det är något som inte kan sägas om Adolf Hitler själv, där han mest ser ut som vilken grå gammal gubbe som helst.

Just detta faktum och en allmän ”show”-skugga med inzoomningar på allvarsamma ansiktsuttryck efter ledande kommentarer, med gå på tå-eggande musik gör att man sätter åskådar-nivån på ett annat plan.

Det är inte dåligt, inte alls utan man blir enbart medveten om att, detta är en film där jag inte behöver tänka så mycket, utan bara luta mig tillbaks och njuta av prestationen. Jämför serien ”Krig och Hågkomst” till exempel där man var tvungen att vara mycket mera alert för att ta till sig krigets mekanismer och strategier. Båda är bra, men på olika sätt.

I vanliga fall brukar jag klaga på att all dialog är på engelska, när landets egna är att föredra. I ”Valkyria” gör man ett mellanting. Cruise inleder sina dagbokscitat med tyska, för att sedan övergå till engelska. Ganska snyggt gjort faktiskt.

Jag låter detta glida igenom obemärkt denna gång just för att filmen i sig inte ens verkar göra sig besvär att fixa till en buckla, något som annars just andra världskrigs-relaterade filmskapelser brukar ha lite försprång på, jämför ”La Bella Vita”, ”Ninas Resa”, Sophies val”, The Pianist” etc. etc. Alla har de vunnit priser. Här vill man bara berätta historien på ett effektfullt sätt.

Filmen är spännande, jag släpper den sällan med blicken. Man vet hur det ska sluta, men det gör inget. Människorna bakom filmen ”Valkyria” har lyckats skapa en bra film som jag tror få människor lämnar filmsoffan för.

Adam Löppe

Kommentarer