Black Book

  • Svensk titel: Black Book
  • Originaltitel: Zwartboek
  • Speltid (min): 139
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-11-14
  • Tagline: To fight the enemy, she must become one of them

Recension - Blu-ray/DVD

Paul Verhoeven slog igenom rejält under slutet på 80- och i början på 90-talet med filmer som ”Robocop” (1987), ”Total Recall” (1990) och ”Basic Instinct” (1992). Men efter ”Starship Troopers” (1997) har det varit ganska tyst från den holländske regissören. Nu är han dock åter aktuell med filmen ”Black Book” (2006).

En ung, judisk kvinna, Rachel, bevittnar hur hela hennes familj slaktas av tyska soldater i Holland under slutet av år 1944. Hon bestämmer sig för att söka hämnd på de som låg bakom attacken och infiltrerar därför nazisterna på uppdrag av den holländska motståndsrörelsen. Med charm och list lyckas hon komma nära en av de tyska officerarna, Müntze, och därigenom se till att förmedla viktig information till krafterna som motarbetar den tyska ockupationen. Men allting går inte så enkelt som först planerat och snart befinner hon sig på flykt undan allt och alla.

”Black Book” är många gånger riktigt vacker att titta på och Verhoeven’s förkärlek för kostymer går inte att undgå. Det är också intressant att filmen behandlar Hollands sida av det andra världskriget, något som man inte ser alltför ofta.

Det är ändå något som saknas för att filmen ska nå fram till betraktaren. Det trauma som Rachel upplever när hon ser sin familj skjutas i bitar framför hennes ögon måste sätta djupa spår i henne, men det verkar hon skaka av sig ganska snart. Och häri ligger problemet; man känner ingenting för personerna i filmen. Det känns aldrig riktigt på allvar och det blir heller aldrig särskilt spännande. Skådespelarna gör sina roller väl, främst den bufflige tysken som visar upp sina behag, men känslan är att det är en påkostad TV-serie snarare än ett episkt drama.

Du har dessutom sett den här filmen förr, bara med andra skådespelare och att handlingen då utspelades i Frankrike. Att filmen som sagt visar Hollands del i kriget slarvas bort och det känns till slut inte alls speciellt. Det kanske inte heller var Verhoeven’s tanke, men det är i vilket fall tråkigt.

”Black Book” är en hygglig film som kan vara värd en titt, men den lämnar inget bestående intryck och slutbetyget blir 3 svagt blinkande stjärnor…


Per Wahlgren

Kommentarer