Home of the Brave

  • Svensk titel: Home of the Brave
  • Originaltitel: Home of the Brave
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-11-21

Recension - Blu-ray/DVD

"Home of the Brave" är en film jag inte har hört så mycket om innan den dimper ner färsk för recension i brevlådan. In i dvd’n och en förtitt på omslaget säger inte så mycket då texten är skriven på finska. Fel i utskicket med andra ord. Men skådespelarensemblen avslöjar att stora namn gillat manuset och skrivit på för deltagande. Det handlar om personer som Samuel L. Jackson, Jessica Biel, 50 Cent m.fl.

Det ter sig ganska snabbt att detta är ännu en i raden av filmer som berör ämnet krig. Frågan är på vilket sätt? Vi landar i en krigszon i Irak och ett amerikanskt kompani får beskedet att det är dags för dem att åka hem igen. Tillbaka till det fria, hjältemodiga och trygga USA.

På hemvägen beskjuts de av irakier som uppenbarligen inte förstått att de amerikanska trupperna är där av godhet och inget annat. Eller är det en tolkningsfråga?

Samtliga i kompaniet har sina egna roller på olika håll – men någonstans vävs de ändå samman. Samuel L. Jackson spelar Will Marsh, en läkare som får se både det ena och det andra när han behandlar krigsskadade soldater i sitt sjuktält med knappa resurser.

Jessica Biels är Vanessa Price, en fordonsförare som blir av med sin hand i överfallet. I samma kompani befinner sig även Tommy Yates (spelad av Brian Presley), Jamal Aiken (50 Cent) och Jordan Owes (Chad Michael Murray).

Överfallet skakar om dem alla och de som tar sig ut levande kommer så hem till USA till slut. Det är här filmens budskap tar vid och greppar tag i dig som tittare – och det hårt. Frågan filmen ställer är hur det egentligen är att komma hem efter att ha varit med om något så hemskt som ett krig. Efter saker man fått se, uppleva och känna. Den roll man haft i gänget och hur man i vått och torrt litat på att någon backar upp en, skyddar din rygg om det så leder till att du dör själv.

Tusentals soldater kommer hem varje dag för att mötas av en vardag som inte är i närheten av den de precis levt i. Ingen förstår och ingen vill lyssna. Och om någon så skulle vilja, går det ändå inte att förklara. Fokus ligger på Marsh, Price, Aiken och Yates som alla fyra bråkar med att på nytt försöka komma in i systemet och bli accepterade.

Skådespelarinsatserna är enastående och regissören Irwin Winkler (som tidigare regisserat "Life as a House" och producerat bl.a. "Rocky Balboa") väljer att inte ta någon ställning i filmen huruvida kriget är rätt eller fel. Han ställer istället frågor som ifrågasätter båda sidor och gör det på ett väldigt starkt sätt.

Varje dag ser vi krigets hemska effekter på nyheterna. Hur de civila drabbas och hur många soldater som dör. Men sällan får vi veta vilka psykologiska effekter det har på de som en dag kommer hem och ska börja om på nytt. Den här filmen belyser detta och ger ännu en dimension till alla krigs redan så nedsvärtade rykte.

Det är en film med relativt lågt tempo där du får lära känna karaktärerna i filmen och följa deras väg tillbaka in i livet där de är hjältar men känner sig som utomjordlingar.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer