Bröderna McMullen

  • Svensk titel: Bröderna McMullen
  • Originaltitel: The Brothers McMullen
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-11-21

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ha begravt sin make sedan 35 år meddelar fru McMullen sina tre söner att hon tänker bege sig tillbaka till Irland där hennes ungdomskärlek, den man hon alltid har älskat, väntar på henne. Bröderna, som i sin tur inte heller sörjer den alkoholiserade och misshandlande fadern, stannar kvar på Long Island.

Den äldste brodern bor kvar i föräldrarnas hus tillsammans med sin fru. Snart får de inneboende i form av mellanbrodern, en författare som väntar på sitt stora genombrott, och den yngste brodern, en praktiserande katolik som inte kan tänka sig att flytta ihop med flickvännen då de inte är gifta.

Vi får under en tid följa dessa tre bröder i deras vardagsliv med allt vad det innebär; kärleksbekymmer, grubblerier, ålderskriser men även glädje och lycka.

”The Brothers McMullen” är Edward Burns genombrott. Han har skrivit och regisserat filmen samt spelar mellanbrodern Barry. Han lyckades finansiera filmen med hjälp av sin pappa som skrapade ihop 10.000 dollar för att hjälpa sin son. Resten är lite av en saga i sig, Burns träffade på Robert Redford i en hiss och efter mycket tjat och bönande lyckades han pracka på honom en kopia av filmen. Redford är van vid sådant men hade ett par timmar över och tänkte ”Va fan, jag kan lika gärna titta på eländet”. Han gillade vad han såg och bjöd in Burns och filmen till Sundancefestivalen i Colorado där den faktiskt vann förstapriset.

Det är väldigt lätt att förstå varför Redford gillade denna enkla, opretentiösa lilla film. Den är helt befriad från fräcka miljöer, kända filmstjärnor och specialeffekter, istället är det ett suveränt manus och dialog framför av skickliga och trovärdiga skådespelare i en naturtrogen och lite småsjaskig miljö som gör att filmen etsar sig kvar i medvetandet.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer