Die Hard Hämningslöst

  • Svensk titel: Die Hard Hämningslöst
  • Originaltitel: Die Hard with a Vengeance
  • Speltid (min): 123
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-01-01

Recension - Blu-ray/DVD

Die Hard-filmerna är rätt korkade såväl i handling som logik. Bruce Willis är skitig, stor i käften och allmänt sliten. Skurkarna är riktigt, riktigt elaka farbröder och slutuppgörelsen är så självklart förutsägbar att man kunde steka den i smör utan att den skulle förändras ett dugg.
Ändå är trilogin hur sevärd som helst.

Die Hard: With a Vengeance är den mest humoristiska filmen bland de tre. Mycket av detta beror på Samuel L. Jacksons och Bruce Willis käftande. Jackson spelar en individ som ofrivilligt hamnar i en kapplöpning genom staden med Willis. I bakgrunden lurar Jeremy Irons sofistikerade skurkkaraktär som i god takt hittar på fanstyg för de tvenne motorkäftarna. Eller vad sägs om repliker som:

"John McClane: Thanks a lot, Jesus.
Zeus: Why the hell do you keep calling me Jesus? Do I look Puerto Rican to you?
John McClane: That guy back there, he called you Jesus.
Zeus: No, he didn't, he said "Hey, Zeus." My name is Zeus.
John McClane: Zeus?
Zeus: Yeah, Zeus. You know, Mount Olympus, father of Apollo, don't fuck with me or I'll shove a lightning bolt up your ass. Zeus! You got a problem with that?"

Och så fortsätter det. Replikerna är inbäddade i action signerat John McTiernan, ett namn som inte är helt okänt i actionsammanhang. Filmer som "Predator", "Die Hard", "Hunt for Red October", "Last Action Hero" och "13th Warrior" är regisserade av McTiernan.
Den gode regissören har haft hjälp av en knippe duktiga FX- och stuntgubbar som prydligt levererar såväl mäktiga effekter som halsbrytande stunts. Allt fotat snyggt och proffsigt.

Ljudet är en sak för sig och kan endast beskrivas som mycket bra. Separeringen av surround och frontljudet är magnifikt och dialogen kommer ut där den skall. Har man nöjet att äga en sub-bas med tryck ökas njutningen stort. Det finns en scen där huvudpersonen befinner sig i en tunnel och långt borta sprängs en fördämning. Miljoner gallon vatten rusar i tunneln. Mullret ökar och frugan hemma informerar underskrifne om att en rätt tung gjutjärnspanna snart kommer att begrava sig i skallen på en viss filmfantast om inte volymen sänks med ett större antal decibel.

Musiken kommer från Michael Kamen och Johannes Brahms och passar in i filmens handling på ett alldeles ypperligt sätt. Skivans höga kvalitet garanterar även där en finfin upplevelse i berg- och dalbanefart.

För finsmakare som ser den ypperligt vackra "Återstoden av Dagen" som filmkonstens höjdpunkt är Die Hard: With a Vengeance den ultimata förolämpningen mot levande bilder. Actionfilmälskaren finner filmen minst sagt underhållande.

Jan Ahlgren

Kommentarer