River Queen

  • Svensk titel: River Queen
  • Originaltitel: River Queen
  • Speltid (min): 114
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-03-05

Recension - Blu-ray/DVD

Sarah O'Brien växer upp i ett hus vid en flod i Nya Zeeland under 1860-talet, en tid då britterna påbörjat erövringen av landet. Det inhemska folket, maorierna, drivs undan och konflikterna mellan dem och nygyggarna trappas upp till ett regelrätt krig. Sarah blir gravid som resultat av ett flyktigt kärleksmöte med en ung maorier och får själv uppfostra barnet. Den unge pojken blir hennes enda fasta punkt i livet och när denne vid 6-års ålder rövas bort av maorierfolket faller hennes värld i bitar. Trots att Sarah tillhör fienden, britterna, blir hon tillfrågad att i egenskap av sina läkarkunskaper försöka hela maoriernas ledare. Hennes villkor är att hon får chans att återse sin son som hon fruktlöst letat efter i över 7 år sedan hans försvinnande. Trots att återförenandet med sitt förlorade barn gör henne lycklig, ställs hon inför svåra val då hon måste välja sida i kriget…

”River Queen” spelar på ett välkänt tema där ett lands lokalbefolkning eller infödda står upp emot en ekonomiskt och resursmässigt starkare armé som söker att erövra områden med våld. Ska man likna denna film med andra så ligger ”Den siste mohikanen” (1992), ”Braveheart” (1995), ”Patrioten” (2000) och ”Rob Roy” (1995) närmast till hands.

Alltid lika duktiga Samantha Morton (”Minority Report”, ”The Libertine”) spelar huvudrollen Sarah och gör det på ett riktigt förtjänstfullt och trovärdigt sätt. Det är trots allt hennes berättelse som vi får ta del av och stor vikt läggs på hennes axlar. Hon flankeras av kända ansikten såsom Kiefer Sutherland (”24”, ”The Lost Boys”, ”Young Guns 1 och 2”), Temuera Morrison (”Star Wars Epsiod 1 och 2”, ”Krigarens själ”) och Cliff Curtis (”Blow”, ”Sunshine”, ”Krigarens själ”). Det är framförallt sistnämnde Curtis som i vanlig ordning skiner med sin utstrålning och fysiska uppenbarelse. Sutherland är en hyggligt duktig skådis, men hans medverkan i denna film är verkligen helt onödig. Trots att han lagt till sig med en irländsk sjörövardialekt så kvarstår det faktum att hans rollfigur är onödig för filmens handling och utvecklig.

Trots en beprövad handling, en riklig budget, fantastiskt vackra landskap och duktiga skådespelare så lyckas ”River Queen” aldrig engagera och egentligen beröra. Karaktärerna är rent sannslöst grunda, huvudrollen Sarah inkluderad, och det spelar ingen roll hur pass väl skådespelarna försöker tolka rollerna då de aldrig ges utrymme att bli något intressant eller originellt. Överhuvudtaget känns filmen som en mini-serie som klippts ned till en bra bit under två timmar i speltid för att kunna visas på bio. Upptakten och anledningarna till konflikten mellan maorierna och britterna läggs praktiskt taget helt åt sidan och ”River Queen” skulle av många anledningar lika gärna kunna vara ett härligt avsnitt av TV-serien Dr. Quinn. Visst, historien kretsar kring Sarah, inte kriget i sig, men utan en djupare förståelse för varför världen där filmen utspelas ser ut som den gör, så blir detta bara en film i mängden utan själ. Det är ett rejält slöseri att inte utforska maorierfolket och alla deras spännande seder och ritualer.

Gillar du en klassisk historia om krig och kärlek i en vacker och exotisk miljö, men helt befirad från originalitet, djup och finess, så ge ”River Queen” en chans. Men man gör helt säkert bäst i att istället se något där händelser inte skyndas på, eller helt förbises, för att snabbare hinna fram till ett fullständigt obegripligt slut...


Per Wahlgren

Kommentarer