Rounders - sista spelet

  • Svensk titel: Rounders - sista spelet
  • Originaltitel: Rounders
  • Speltid (min): 121
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-11-25

Recension - Blu-ray/DVD

Om man behöver en orsak varför man ska se Rounders så må det då vara de fantastiska skådespelarprestationerna. Matt Damon, Edward Norton, John Malkovich och John Turturro gör alla kanonprestationer. Små medel och enkel mimik gör deras prestationer minnesvärda. En annan orsak kan vara dialogen som hela tiden känns avspänd och naturlig.

Manusmässigt är filmen inget speciellt utan berättar en tämligen enkel story om en duktig pokerspelare som blir fri från spelbegäret men luras ner i skitet av en s.k. vän. Och så blir det en hel del spelande och spända miner. För en som inget kan om kortspel kan denna film bli något långtråkig, men om man har en hum om hur spelkort ska sitta i handen, så finns det en stor behållning i Rounders.

Naturligtvis hamnar man i knip och åker på stryk, men ändå, trots dessa förutsägbara händelser, är Rounders en intressant produkt som håller åskådaren i stolen utan många pauser. Regissören John Dahl är väl knappast känd för den breda publiken men han visar att man kan sy ihop en sömlös story med små medel. Fotot är av standardsnitt och får inte mig att flämta av iver. För att säga sanningen så är inte Rounders, frånsett ett rikt svordomsvokabulär, mycket annorlunda än ett långfilmsavsnitt av en TV serie. Det är, som sagt, endast dialogen och skådisarna som gör susen.

Musik finns, men den är så diskret att man knappt kan komma ihåg hur den passade in i bilden. Vad man än nu säger, så är Rounders en sevärd film med ypperlig bild och bra ljud.

Jan Ahlgren

Kommentarer