W.

Recension - Blu-ray/DVD

Medelmåttornas konung kan man väl ändå kalla Oliver Stone. Efter två filmer under all kritik så är han nu tillbaka i gammal medelgod toppform i och med sin senaste presidentrulle.

Jag kan tänka mig att Oliver Stone i sina drömmars värld ser sig själv som en slags Chaplin för tvåtusentalet, där ”W” är hans ”Diktatorn”. Det känns dock billigt och fullkomligt riskfritt att hoppa på tåget och driva med George Bush, och precis då tåget nästan gått därtill. ”Detta är inget skämt”, replikerar Stone som påstår detta vara en seriös biografi över den skandalomsusade presidentens liv. Visst håller sig ”W” på rätt sida av det osmakligas avgrund, men han gör det med en tydlig comic relief i huvudrollen.

Tillsynes felcastade Josh Brolin övertygar förvånansvärt i titelrollen, och bjuder på ett mycket likt porträtt av Bush, både till utseende och manér. En av de stora behållningarna med denna film är för övrigt i det ogenerade gestaltandet av kända politiker det bjuds på.

”W” som film är både seg och tillverkad enligt formalia. Som information betraktat är det inte heller en rykande potatis. Utan det är ändå som komedi den kommer att fungera bäst. Detta är en smårolig och småtrevlig film rakt igenom, men som knappast existerat om det inte vore för den snart avgångne grodkungen till president som alla älskar att hata.

Kim Ekberg

Kommentarer