Narnia: Prins Caspian

  • Release (Bio): 2008-07-02
  • Tagline: A New Age has Begun.

Recension - Bio

Nej, jag är ingen fanatisk fantasyfantast. Tycker att ”Sagan om ringen” mest hade snygga miljöer, men måttligt engagerande story. Tycker att ”Guldkompassen” var sådär, lite för barnvänligt tillrättalagd. Gillar dock Harry Potter-filmerna och anser att första Narnia-rullen var helt okej, ungefär värd en trea i betyg. Fascinerades av Narnia på tv när jag var liten, men har inte läst böckerna.

Talmariner (människor) har efter massvis av år tagit över landet Narnia, vars magi vissnat och vars sagoväsen gömmer sig i skogen och betraktas som utrotade. Aslan och Den vita häxan är minnen blott. Den otrevliga kung Miraz försöker fimpa sin egen brorson, prins Caspian, för att ingen ska hota tronen. Caspian flyr till skogen, organiserar skogsmullarna och blåser i det magiska hornet efter hjälp. Till undsättning kommer våra hjältar – syskonen Pevensie. Peter, Edmund, Susan och Lucy är ju forna tiders kungar och drottningar som levt ett helt liv i Narnia utan att åldras i vår värld. Tillsammans med prins Caspian måste de stoppa kung Miraz blodtörstiga arméer.

Talande grävlingar, dvärgar och tjurskallar i all ära. De fäktande mössen i ”Berättelsen om Narnia: Prins Caspian” känns däremot krystade, i alla fall ur ett vuxenperspektiv. Visst, gnagarna är roliga första gången. Sedan blir de mest tjatiga och hamnar i upprepningsfällan. Ett inslag som med största tydlighet finns där för den yngre publiken. Och hur lyckades de övermanna den där katten så lätt? Vi släpper det och går vidare.

”Berättelsen om Narnia: Prins Caspian” överträffar mina förväntningar. Filmen når till och med upp till en fyra på betygsskalan. De två och en halv timmarna passerar snabbt. Och det brukar vara ett gott tecken. Det beror på att historian som berättas den här gången är mer storslagen och spännande. Katapulter, krigslist och stora arméer höjer ribban precis som man hade hoppats på.

Tvåan är lagom rolig och bjuder på allt det som en fantasyfilm ska bjuda på. Också specialeffekterna håller måttet. Det enda jag kan sakna är lite mer kött på benen om syskonens situation i England, och detaljerna kring Caspians pappas bortgång. Annars är det syskonens samspel som håller ihop helheten. Ett extra plus till de unga ledarna Peter och Caspian som hamnar på tillfällig kollisionskurs. Ben Barnes som Caspian övertygar i titelrollen. Ska bli intressant att se mer av Caspian i nästa Narnia-rulle som tydligen blir en tripp ut till havs.

Johan Karlsson

Kommentarer