Kung Fu Panda

  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-12-03
  • Tagline: Prepare for awesomeness.

Recension - Blu-ray/DVD

Från skaparna bakom ”Shrek” och ”Madagaskar” kommer ”Kung Fu Panda”. Den animerade historien om Kung fu mästare, sökande efter att hitta sig själv och de godas kamp gentemot det onda. Filmens engelska röster görs av Jack Black, Angelina Jolie, Jackie Chan m.fl. Att Jackie Chan gör en av rösterna är en fullträff, då filmen är en blandning av en klassisk Jackie Chan och Bruce Lee film i ”Ninja Turtles” tappning.

Tryggheten i fredensdal är hotad, då den fruktade Tai Lung har rymt från traktens mest bevakade fängelse. Tai Lung är ute efter hämnd och söker sig tillbaka till fredensdal. Någon måste utses att försvara byn och denna ska bli den mytomspunna drakkrigaren. Genom att motta en uråldrig skrift ska oändliga krafter infinna sig hos denna krigare. Oogway, byns vise man (eller sköldpadda som han är), är den som ska utse drakkrigaren.

Po är en stor, klumpig och drömmande panda. Dagarna spenderar han med att servera nudlar i sin pappas företag. Trots att han helt saknar fallenhet för Kung fu är hans stora dröm att bli Kung fu mästare. När Po för höra att den mytomspunna drakkrigen ska utses beger han sig genast till platsen där det ska ske.

Till allas förvåning och som genom ett under utses Po till drakkrigaren då han enligt Oogway är den sanna krigaren. Po blir lika förvånad själv över beslutet och nu måste han både övertyga sig själv och alla andra att han är den sanna drakkrigaren. Störst motstånd möter Po hos ”de mäktiga 5”, en samling Kung fu mästare som tränats till att bli drakkrigare.

Nu är det upp till Po att bevisa att Oogway har rätt. Tiden är knapp och den fruktade Tai Lung är på väg. Tai Lung är en skräckinjagande katt, med lysande gula ögon. På sin väg mot fredensdal flyger han över byggnader.

Panik infinner sig hos Po, som knappt kan ta sig upp från golvet med sin väldiga pandamage och mästare Shifus tar på sig uppgiften att göra Po till en Kung fu mästare.

”Kung Fu Panda” är en ren fröjd för ögat gällande animeringar. Dreamworks animatörer gör ett imponerande jobb. Omgivningarna och vyerna är som hämtade ur en kinesisk långfilm, där vackra körsbärsträd och kinesiska byggnader smälter ihop med imponerande färgskalor.

Filmen är fyndig och det finns en hel del humor i den. Po är en oemotståndlig björn och blir snabbt en favorit. Roligt är att filmen som ska utspela sig i Kina också använder sig av kinesiska synsätt gällande Kung fu, inre harmoni ( jing och jang), akupunktur och visdomsord som ”En sann vinnare, är den som är ödmjuk” levereras.

Däremot innehåller filmen för mycket våld för att vara från 7 år. Varje scen innefattar sparkar och slag. Man kan även ha reservationer gentemot synsättet på Po, då han ständigt kallas tjock.

På det stora hela har ”Kung Fu Panda” mycket att erbjuda sina tittare. Animeringarna är otroligt vackra, fantasifulla och välarbetade. Trodde exempelvis aldrig man skulle få se en orm göra en klockren Kung fu spark. Filmen innehåller många fina budskap, även om de kan vara lite svåra att uppfatta för barn. Men enbart animeringarna gör filmen sevärd.

Filmen uppföljare, ”De fruktade fems hemligheter”, är redan på väg.

Jenny Ahlm

Kommentarer