Smuggler, The

  • Svensk titel: Smuggler, The
  • Originaltitel: Luca il contrabbandiere
  • Speltid (min): 97
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-10-05

Recension - Blu-ray/DVD

Luca D’Angelo är en lycklig familjefar med en vacker hustru och en välartad son. Samme Luca D’Angelo är också en av många maffiabossar i Neapel, som lever gott på att i samarbete med de andra familjerna smuggla in cigaretter till staden. Allt flyter på fint ända tills den dag en nykomling försöker komma in i organisationen med intentionen att smuggla narkotika istället för cigaretter. Detta förslag röstas enhälligt ner av familjerna som inte vill ha in knark i sina områden.

Nykomlingen har dock svårt att ta ett nej och det dröjer inte länge förrän det är fullt krig i Neapels gangstervärld. Luca inser att han måste göra allt för att rädda sin stad, sin familj och sig själv. Men det kommer inte att bli lätt…

Den italienske skräckkungen Lucio Fulci, kanske mest känd för sina kladdiga zombies, ligger bakom denna hårdkokta gangsterrulle där vad som helst kan hända. Bara för att han valt en annan genre betyder det inte att han givit upp sina blodiga effekter, inte alls. I ”The Smuggler” bjuds vi tittare på ett smörgåsbord av avbrända ansikten, avskjutna skallar och blodiga köttsår. Det är stundtals rena Squib-O-Rama på duken, härligt!

Men det är inte bara effekter och slafs utan framförallt en riktigt bra story och kompetenta skådespelare det handlar om. Fabio Testi som spelar huvudrollen är fullkomligt lysande och jag fick direkt lust att se många, många fler filmer med honom.

”The Smuggler” är en liten pärla i den minst sagt snåriga djungel som är den svenska DVD-marknaden. Det enda jag ångrar är att jag dröjt så länge med att se den.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer