Expired

  • Release (Bio): 2008-08-15
  • Tagline: Don't park your heart in the red zone.

Recension - Blu-ray/DVD

Claire är en försynt snäll tjej, hon ler ofta, har större tålamod än en toffelhjälte på sko-rea, är omtänksam, hon sätter andra människor i främsta rummet, bland annat sin strokesjuka mamma. En mamma hon ofta får tummen upp från, mycket mer support än så blir det inte, då mammsen är totalt stum.

Alla borde tycka om Claire. Nja, när hon puttrar fram längs Los Angeles gator flyr människor fortast möjligast, och hinner de inte så är lilla Claire ondskans trädgårdsmästare som sår frö till otaliga konflikter.

Anledningen är tämligen enkel, Claire arbetar som parkeringsvakt. Som många andra längtar hon efter kärleken, men det har inte varit så lätt. Hon gör inte bara bilister arga varje dag utan hennes passiva natur har också satt käppar i hjulnavet och därmed tvärstopp för eventuella lyckliga möten.

Tills hon träffar den förbittrade Jay, som egentligen vill syssla med gaser svävandes högre upp än runt hans midja. Efter att ha studerat plasmafysik blev Purple Haze istället mer intressant och snedsteget kostade honom examen. Nu tar han ut sin ilska och den lilla makt han har på frustrerade trafikanter.

I världen av glåpord och ogillade av andra finner de varandra, omaka par eller inte. Som i alla relationer dock inte utan svårigheter.


Detta är en enkel film med svåra människor.
Atmosfären är ständigt lågmäld, till och med de gånger Jay får sina raseriutbrott. Att Claires mamma inte kan använda sina stämband höjer inte direkt det hela. Det är ingen film som bjuder betraktaren på mycket action, utan den berättar bara historien om Claire och hennes liv.

Det hela känns lite indie-betonat, med fokus på det personliga mötet mellan människor. Tankarna för mig till filmer som ”Ghost World” och ”Lost in Translation”.

Jason Patric som spelar Jay är övertygande, en riktig skitstövel helt enkelt. Jag gillar Samantha Mortons insats, hon klarar av att färgsätta huvudrollen i en annars lite färglös film, Claires ögonbländande juldekorationer till trots.

Think simple, think ”Expired”. Gå sedan och se den.

Adam Löppe

Kommentarer