Dinosaurier

  • Svensk titel: Dinosaurier
  • Originaltitel: Dinosaur
  • Speltid (min): 79
  • Release (Bio): 2000-11-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-08-15

Recension - Blu-ray/DVD

Kommer du ihåg den tecknade "Landet för längesedan"? Bra, för nu kommer Disney's version. Vi får följa med bakåt i tiden och träffa några av de mest fascinerande varelserna som någonsin funnits - dinosaurierna. I Disney's "Dinosaurier" följer vi Aladar, en dinosaur som försvann från sin hjord redan som ägg. Ett gäng lemurer hittar honom och låter honom växa upp i deras trygga tillvaro. Lugnet bryts då ett brinnande regn av meteorer förstör deras vackra ö. Aladar och lemurerna tvingas fly, och i deras letande efter ett nytt hem korsas deras vägar av en samling dinosaurier med samma mål.

Det är trevligt med Disneyfilmer. Det tycker iallafall jag. Varje år har vi möjlighet att se ett nytt mysigt äventyr, och när nu år 2000 snart är förbi är ämnet dinosaurier - något som verkligen faller mig i smaken.

Visuellt sett är "Dinosaurier" riktigt lyckad. Figurerna är data-animerade och mycket välgjorda. Programmerarna på Disney har verkligen fått visa vad de går för: Bl a finns scener där det regnar på figurerna, när en dinosaurie hamnar i vattnet, och så svajar lemurernas päls i vinden... Plus att alla rörelser är mjuka och verklighetstrogna. Imponerande!

Men det som gjorde mig aningen besviken var själva storyn. Den kändes för lite för billig och "liten". Filmens konflikt kunde lika gärna varit en sidohandling som sedan skulle följas av en mer storslagen finalintrig. Fast samtidigt kan jag se förbi detta och istället ta för mig av den goda känsla som uppstod.

Som helhet är "Dinosaurier" godkänd. Den når inte upp till samma klass som t ex "Lejonkungen", men vi bjuds ändå på ett mysigt äventyr i sann Disney-anda.

Innan jag slutar min ganska korta recension vill jag bara nämna ett par saker. Den ena är att de obligatoriska lustigkurrarna avverkar ett par helsjuka one-liners som verkligen får en att skratta. Ibland blir det dock lite väl mycket skräckfilm för de små. Barnen i biosalongen blev faktiskt rädda då köttätande dinosaurier plötsligt gjorde entré och löpte amok.

Förresten - VARFÖR var dinosaurierna tvugna att ta skydd i en grotta när regnet kom? De hade ju färdats i torra ökenlandskap i flera dagar i sträck...

Jörgen Hansson

Kommentarer