Bucket List

  • Svensk titel: Bucket List
  • Originaltitel: The Bucket List
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-08-27

Recension - Blu-ray/DVD

Morgan Freeman och Jack Nicholson strålar så äntligen samman i "The Bucket List" vilket är en film om att leva livet till fullo medans hjärtat fortfarande tickar.

Jag ska säga det direkt, Rob Reiner är en av mina absoluta favoritregissörer. Många kommer kanske höja på ögonbrynen men då filmen "Stand by me" är en av de filmer jag håller högst på min favoritlista var det med glädje jag hörde att han skulle få jobba med kända namn som Nicholson och Freeman i ännu ett känslomässigt relationsdrama.

För känslomässigt blir det!
Edward Cole (Nicholson) är en av USA:s största entreprenörer och mångmiljonär. Han gör ekonomi av att privatisera sjukhus och är benhård framförallt när det gäller hans princip om att det ska gå två sängar i varje rum – och utan undantag.
När så Cole själv blir sjuk hamnar han i ett rum där han blir tvungen att dela på utrymmet med Carter Chambers (Freeman). Stel och ovillig att kommunicera blir den första tiden på sjukhuset jobbig och inte bättre av att de båda lider av allvarliga sjukdomar som innebär en oviss framtid.

Men lika rik och känslomässigt instabil som Cole är, lika ödmjuk och intellektuellt kunnig är Carter – som för övrigt inte svarar fel på en enda jeopardy-fråga när han tittar på sitt favoritprogram. De två fattar tycke för varandra och en vänskap föds där båda tar lärdom av varandra.

"The Bucket List" är på ren svenska den lista mer eller mindre alla av oss fyller på under livets gång. Det är de saker man vill få gjort innan döden knackar på dörren. Carter har en sån lista och Cole har pengarna och kontakterna att genomföra dem.

Manuset till filmen är fantastiskt och det allvarliga budskapet kommer alltid med en underton av humor. Skrattet varvas med känslor utanpå skinnet och gråten i halsen där filmens uppbyggnad och avslut är riktigt bra.

Om vi ska titta på något av det negativa tycker jag att både Nicholson och Freeman spelar över vid vissa enstaka stunder – och det med råge. Det slätas dock över av deras prestationer i filmen som helhet som, som vanligt, är väldigt bra. Ett annat mindre störmoment är filmens effekter och avsaknad av att spela in vissa scener på plats. Duon åker jorden runt och istället för att använda sig av faktiska inspelningsplatser klipper man in skådespelarna i miljöer som läggs till i efterhand.

Helheten är som sagt dock positiv och är du ute efter en rolig feelgood-film med en allvarlig underton och känslomässigt budskap är detta en film för dig. Har du sett filmen och tycker om den, så rekommenderar jag självklart att se "Stand by me".

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer