Modellmorden

  • Svensk titel: Modellmorden
  • Originaltitel: Sotto il vestito niente
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-15
  • Tagline: Chasing fame is murder.

Recension - Blu-ray/DVD

Tvillingarna Bob och Jessica Crane lever extremt olika liv. Medan Bob stormtrivs med sitt arbete som parkvakt i Yellowstones nationalpark lever Jessica lyxliv som modell i Milano. Även om de inte träffats på ett par år står de liksom många andra tvillingpar varandra väldigt nära.

När Bob en dag plötsligt får syner om ett blodigt mord och samtidigt känner smärta i kroppen misstänker han direkt att något hänt systern. När han inte kan nå henne på telefon sätter han sig på första bästa flyg till Milano för att ta reda på vad som har hänt. Tillsammans med polisinspektören Danesi, som är minst sagt skeptiskt inställd till de övernaturliga aspekterna i fallet, försöker Bob hitta Jessica. Han får också hjälp av Barbara, en dansk modell som arbetat med Jessica och som bor på samma hotell.

”Modellmorden” är en giallo från 1985 signerad Carlo Vanzina. Det märks att han är inspirerad av genrens giganter, såsom Argento och Fulci, men han når inte riktigt ända fram. Visst innehåller filmen klassiska gialloingredienser som svarta läderhandskar och blodiga stickvapen men det är ändå något i själva känslan som fattas. Därmed inte sagt att filmen är dålig på något sätt, men den befinner sig inte riktigt i samma liga.

Bob spelas av den för mig okände Tom Schanley. En snabb koll på IMDb avslöjar att han mest jobbar med TV och har medverkat i serier som ”Melrose Place”, ”Dynastin” och ”Dexter”. Systern Jessica porträtteras av den bleka Nicola Perring som bara gjort en film till förutom denna. Hennes insats är svag, men hon är inte heller med så mycket som tur är. Barbara spelas av den danskan Renée Simonsen som hade en lukrativ modellkarriär på 80-talet. Hon är ingen kanonskådis men gör helt godkänt ifrån sig. Betydligt bättre än många andra modeller har gjort, tänk bara (eller helst inte) på Cindy Crawford i ”Fair Game”. Brrr... Det största namnet i rollistan är Donald Pleasence som spelar polisen Danesi. Han ser väldigt gammal och trött ut i den här filmen, betydligt äldre än de 66 år han var vid inspelningen. Likväl gör han en habil insats som vanligt, även om det är svårt att inte tänka ”Dr Loomis” när man ser honom, halvdan italiensk accent eller inte.

Jag hade inte sett ”Modellmorden” tidigare men har på senare tid hört en del gott om den. Överlag verkar de flesta jag pratat med tycka att den är väldigt underhållande trots, eller kanske på grund av, sina brister och jag kan inte annat än att hålla med. Jag tyckte att den var spännande och det var inte förrän mot slutet som jag anade vem ”the bad guy” var. Bara en sådan sak ger höga poäng i min bok!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer