What Happens in Vegas

  • Svensk titel: What Happens in Vegas
  • Originaltitel: What Happens in Vegas
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 2008-05-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-08
  • Tagline: Get Lucky.

Recension - Blu-ray/DVD

“Romantisk komedi”. En filmgenre bespottad av många, inte helt utan anledning. Problemet med romantiska komedier är oftast att de är så extremt överdrivet tramsiga, flamsiga och snuttepluttgulliga att de mest framkallar kväljningar. Jag är personligen väldigt skeptisk till denna genre då det mesta jag sett har varit mer eller mindre skitdåligt. Visst finns det guldkorn även bland dessa filmer, ta bara klassikern ”I hetaste laget” till exempel, men allt som oftast handlar det om halvtaskiga Askungesagor med Jennifer Lopez i huvudrollen. Brrr...

I ”What Happens in Vegas” möter vi slackern Jack Fuller, spelad av Ashton Kutcher. Han får sparken från sitt jobb då hans chef, tillika hans far, har tröttnat på hans slappa attityd och inte tänker ge honom fler chanser. Tillsammans med polaren Hater, en minst sagt misslyckad advokat, bestämmer sig Jack för att spendera en helg i Las Vegas och festa loss rejält.

Samma idé har börsmäklaren Joy McNally (Cameron Diaz) fått. Efter att ha blivit dumpad av sin fästman på ett riktigt förnedrande sätt åker hon och bästisen Tipper till Las Vegas för att dränka sina sorger. Givetvis hamnar de på samma hotell som Jack och Hater, till och med i samma rum pga strul vid incheckningen. Efter lite skrik och allmänt drama över att ha hamnat alla fyra i samma rum kommer de bägge paren överens om att festa tillsammans och vips så är det tjo och tjim och drinkarnas glada afton. Alla blir självklart riktigt packade och på morgonen efter vaknar Joy och Jack som ett gift par. Surprise!

Ingen av dem är överförtjust i vad de gjorde i fyllan och villan och de bestämmer sig för att annullera vigseln. Ända tills Jack råkar vinna tre miljoner dollar på en spelmaskin och Joy kräver att få hälften av summan, som den äkta maka hon är. Bråk uppstår förstås och det hela tas till domstol. Domaren dömer dem till att försöka leva som ett civiliserat gift par under sex månader medan han håller pengarna på ett fryst konto och nu får vi alltså bevittna hur Jack och Joy försöker lura varandra på pengarna. Men kanske det gamla talesättet är sant, att kärlek börjar alltid med bråk? Gullegull...

Ni fattar va? ”What Happens in Vegas” innehåller samtliga klichéer ni kan tänka er i en romantisk komedi. Det gnabbas och larvas och fjantas till den milda grad att jag inte vet var jag ska ta vägen. För att parafrasera en av mina guilty pleasures kan man jämföra den här filmen med att onanera med en osthyvel. Aningen underhållande, men mest smärtsamt.

Det enda som räddar den här filmen från en solklar etta i betyg är skådespelarna. Både Ashton Kutcher och Cameron Diaz är enormt charmiga och lyfter sina karaktärer rejält. Bägge två har en utstrålning som fastnar på film och jag misstänker att jag hade stängt av filmen om det inte varit för dem. Treat Williams är stabil som Jacks pappa och den alltid sevärda Dennis Farina gör helt OK ifrån sig som Joys chef.

”What Happens in Vegas” är inte en bra film. Inte alls. För att vara en romantisk komedi är den hyfsad och bjuder åtminstone på ett par skratt. Men är man det minsta intresserad av en film som inte är förutsägbar till 110% ska man leta vidare.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer