Allt under kontroll - Pushing tin

  • Svensk titel: Allt under kontroll - Pushing tin
  • Originaltitel: Pushing Tin
  • Release (Bio): 2000-05-26
  • Tagline: A Comedy about Life, Love, Airplanes and Other Bumpy Rides

Recension - Blu-ray/DVD

Jag tror att många vill att deras liv ska kännas som en historia. Inte som ett slumpartat kaos som vinglar fram och tillbaka och skrattande hänger knäveck i taket. Utan som en bok. En film. För att man ska känna en ordning. Jag tror att nästan alla föredrar att filmer inte ska vara lika slumpartade kaos som deras liv. Fast det krävs ibland för historien – ”Pi” är ett gott exempel – så beror det också i vissa fall på att filmen inte lyckas skapa ett sammanhang och en mening.

Jag menar : Speedade flygledare. Vampig Angelina Jolie i 3 effektiva minuter. Bra Billy Bob i en kvart. Tråkig Cusack. Sex med Jolie. Grå Blanchard. Sex med Billy Bob? Stå under en Boing 747. På ingång. ReBirth. För Boban är en ”halvmystisk halvindian”.

Det ovanför kanske känns skissartat och osammanhängande. Det är så ”Pushing Tin” är. 50 pusselbitar som Mike Newell har försökt sätta ihop med våld. Så som vi försökte sätta ihop pussel när vi var riktigt små. Och då blev det ju ingen fin bild på en rosor, Eiffeltorn eller Joan Cusack i ett kylskåp. Newell hade säkert en plan, ett motiv som han ville visa. Men allt jag ser är en knycklig mosaik.

Fast kanske jag måste se på den från ett annat håll, ett annat avstånd? Det är ju då en del mosaiker blir ett sammanhang. Då kanske man förstår. Men just nu är det bara ett kaos. Idag förstår jag ingenting. Det känns hemskt tråkigt.

Henrik Edberg

Kommentarer