Drillbit Taylor

  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-22

Recension - Blu-ray/DVD

Ryan och Wade ser fram emot att börja High School och upptäcka det nya livet det innebär. Men första dagen går inte som planerat; de ingriper när en elev blir mobbad och det gör dem till måltavlor för skolans värsta bråkstakar. De försöker stå ut med terrorn, men ger till slut upp efter en första vecka av diverse olustiga övergrepp. De bestämmer sig för att anlita en livvakt för att ta hand om problemet, men de har inte råd att betala några imponerande summor och standarden blir därefter. Drillbit Taylor, en hemlös f.d. soldat, antar pojkarnas erbjudande och börjar lära upp dem inom konsten att försvara sig och lura fienden. Han planerar att, tillsammans med några andra uteliggare, göra inbrott i pojkarnas hem för att kunna förverkliga sin dröm att åka till Kanada. Men vänskap uppstår och när Drillbit dessutom lurar till sig en lärarplats på pojkarnas skola och förälskar sig i en het lärarinna, blir det hela komplicerat...

Det finns ett otal filmstjärnor som bygger sin karriär kring den generella uppfattningen om deras person; de repriserar sina roller eftersom att publiken tycker om att se och känna en bekant figur. Några av de tydligaste exemplen är kanske Jack Nicholson, Morgan Freeman, Angelina Jolie och Denzel Washington, men även Owen Wilson börjar bli riktigt varm i kläderna i sin paradroll som... ja, vem eller vad spelar han egentligen? Finns det egentligen någon skillnad i personlighet mellan hans verkliga jag och de roller han porträtterar? I actiondramat "Behind Enemy Lines", som utspelas i en mörk och humorfri miljö under kriget i f.d. Jugoslavien, visar han upp en mer allvarlig sida, men ändå tar han inte direkt några 7-milakliv från sin standardrepertoar. Det känns helt enkelt som att man känner Owen Wilson ganska väl vid det här laget, eller kan du skilja på hans karaktärer i t.ex. "Starsky & Hutch", "Wedding Crashers", "I Spy" och "Shanghai Noon" / "Shanghai Knights"? Har du sett någon av de filmerna så vet du precis vad du får av Owen Wilson i "Drillbit Taylor". Det är dock inte sagt att han gör sin paradroll dåligt, tvärtom är han både behaglig och många gånger underhållande på sitt relativt lugna sätt. Det komiska uteblir och förvandlas till fånigheter de gånger han försöker sig på att göra något mer avancerat och fartfyllt.

Det är dock inte Wilson som bär filmen på sina axlar; framförallt är det de två huvudpersonerna Ryan och Wade som lyckas skapa ett intresse att följa dem i deras mödor och besvär i livet. Detta beror till stor del på att de unga skådespelarna Nate Hartley och Troy Gentile både är trovärdiga och faktiskt riktigt roliga som de unga nördarna. Även deras antagonist Filkins gör sig väl på grund av att Alex Frost verkligen gör honom trovärdig. Just denne Frost imponerade även i Gus Van Sant's "Elephant" , då han spelade Alex, en av de två mördarna som utförde massakern i Columbine. Vi kommer alldeles säkert att få se mer av både honom, Nate Hartley och Troy Gentile i framtiden.

Manuset till "Drillbit Taylor" är skrivet av Seth Rogen, samme man som även skrev "Supersugen". Både rollerna och storyn har uppenbara likheter filmerna emellan, men denna version av historien om "två unga nördar som skulle mörda för att få ha sex" är klart bättre. Där "Supersugen" verkligen frossar i dålig humor och fåniga karaktärer, tar istället "Drillbit Taylor" den mer lugna och underspelade vägen. Ja, om man bortser från den oerhört irriterande och outhärdligt pinsamma figuren Emmit som, annars duktige, David Dorfman ("The Ring 1 & 2" och "The Texas Chainsaw Massacre") tyvärr gör levande.

Sammantaget är "Drillbit Taylor" en film med en gnutta originalitet, men med få överraskningar och det är helt klart ämnat för en målgrupp i de tidiga tonåren. Även om storyn och skämten inte är mycket att hurra för så infinner sig lik förbannat en viss charm och stämning ju längre filmen går. Det vore hårt att dela ut en 2:a i betyg, men samtidigt lite generöst med en 3:a. Men... låt oss vara generösa, det är ju ändå Halloween snart...Per Wahlgren

Kommentarer