Redacted

  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-22

Recension - Blu-ray/DVD

En amerikansk soldat börjar filma sin tillvaro i Irak för att kunna använda materialet i en ansökan till att komma in på filmskola när han kommer hem. Livet som upprätthållare av en militärockupation är inte särskilt glamoröst; faran är ständigt överhängande och minsta felsteg kan innebära döden. Filmen återspeglar verkliga händelser och tar upp händelserna kring morden i Mahmudiyah; i vad som beskrivs som en hämndaktion för att en amerikansk soldat miste livet, våldtas en 15-årig irakisk flicka och mördas sedan tillsammans med stora delar av hennes familj.

Brian De Palma står för både manus och regi i "Redacted" och är en respekterad regissör som verkligen gjort avtryck i filmhistorien med utmärkta och framgångsrika filmer såsom "Carrie" (1976), "Scarface" (1983), "De Omutbara" (1987) och "Carlito's Way" (1993). Hans intresse för orättvisor och övergrepp genomfört av amerikanska trupper har utforskats tidigare i "Uppgörelsen" (1989). Då handlade det om en grupp soldater i Vietnam som kidnappar, våldtar och mördar en vietnamesisk flicka. Denna gång är De Palma tillbaka med en liknande historia, men platsen för detta olustiga skådespel utgörs av det pågående kriget i Irak. Filmen har varit omdebatterad och kontroversiell i USA, något som ledde till att den bojkottades på många håll då den ansågs innehålla skadliga budskap och lögner om de amerikanska trupperna...

I "Blair Witch Project" (1999) fungerade den realistiska och dokumenterande kameran på ett förtjänstfullt sätt, även om det flera gånger kändes som ett ologiskt beteende att hålla en kamera i handen när man ständigt befinner sig under ett hot från ens omvärld. Detta irrationella uppträdande blev dock en inspiration för många andra filmer där en person glider omkring och dokumenterar allt som pågår runt i kring dem. Precis som i dessa filmer bli det uppenbart dumt och fånigt även i "Redacted". Visst, de andra karaktärerna surar givetvis om att kameran rullar, men detta duger inte som problematisering av dess närvaro i så känsliga och farliga situationer som utspelas i filmen.

Det är vågat att år 2008 göra en film om hur amerikanska soldater begår vidriga och vansinniga övergrepp på lokalbefolkningen under ett ockupationskrig. Även om det givetvis är viktigt att ta upp orättvisor och porträttera historier om övergrepp, så har det redan gjorts till leda sedan vietnamkriget och de fasorna som utspelades där. Filmskaparna kände kanske att de kunde berätta en historia på ett nytt och fräscht sätt i och med konceptet med de olika kamerorna, men det fungerar inte särskilt bra. Tvärtom. Det blir overkligt, konstigt och framförallt dumt.

Skådespelarna är bitvis ganska bra, men också flera gånger rent pinsamma. Ingen av dem är sedan tidigare känd för någon bredare publik och det skulle kunna ha fungerat till filmens fördel. De irakiska skådespelarna står ut allra mest och gör sitt för att ge filmen en verklighetskänsla, men det går genast förlorat när de amerikanska soldaterna börjar bete sig som stereotyper, lånade från 1000 andra krigsfilmer.

Scener som när en person som sprängs i bitar, våldtäkten på en flicka, mordet av en gravid kvinna och kidnappningen och avrättningen av en soldat borde vara obehagliga och omskakande. Istället resulterar de i motsatsen; det känns som en lågbudget TV-film. En film som behandlar så upprörande ämnen som krig och våld är illa ute när den lyckas att avtrubba betraktaren med dess budskap. Några scener, speciellt slutet där en av soldaterna gråter och berättar om krigets fasor, är så fåniga att de inblandade i filmen borde skämmas över hur resultatet endast framstår som en svag, ytlig och dum propagandafilm. Visst har Brian De Palma tappat stinget de senaste 15 åren, men i och med denna film har han till slut trillat helt ner i diket bland de andra lättviktiga regissörerna som gärna gör en endimensionell film med uppenbara budskap och vinklade historier. Låt oss hoppas att han hittar tillbaka till sin forna form i och med snart aktuella "The Untouchables: Capone Rising"...



Per Wahlgren

Kommentarer