Jeff Dunham: Spark of Insanity

  • Svensk titel: Jeff Dunham: Spark of Insanity
  • Originaltitel: Spark of Insanity
  • Speltid (min): 80
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-08

Recension - Blu-ray/DVD

Jag hade inte hört talas om Jeff Dunham innan jag satte i DVDn och lutade mig tillbaka i soffan. Kanske inte så konstigt då han inte är så välkänd här hemma. Ni som pluggat ”Tonight show” duktigt i många år kan eventuellt tycka att jag har fel, då Dunham visat upp sina talanger som buktalare och komiker i både Carsons och Lenos utgåvor av programmet. Nu har han i alla fall lyckats övertyga mig rejält efter den 1 timme och 20 minuter långa föreställningen från Warner theatre i Washington DC.

Han kommer in på scenen och kör en ganska tafflig monolog och jag gäspar flera gånger, beredd med fjärrkontrollen för att snabbspola mig igenom ett hårt slag mot min trötta hjärna, han dravlar på om Amerikas storhet och om hur bensinpriset i USA har fått honom att överge stadsjeepen för en Toyota av mindre modell, detta går inte hem i miljömedvetna Sverige tänker jag… MEN då hoppar Walter upp ur resväskan. Walter är Dunhams mest kände figur och han har även figurerat i nyss avgjorda presidentvalet i USA som en av kandidaterna, kanske inte fullt så uppsmilad som vinnaren Obama. Walter använder viagra endast för att inte trilla av sängen i sömnen. Han tycker att självmordsbombare är korkade eftersom 72 oskulder i himlen inte ska ses som en belöning utan snarare ett straff…. Tänk själv, lära upp 72 unga kvinnor i kärlekens konster. Nej då skulle såklart 72 slampiga brudar vara mycket trevligare att komma till om man offrar livet för kampen! Ja, du inser själv, detta är så politiskt inkorrekt och avslappnat att man rycks med direkt.

Homosexuella, judar, araber, feta och latinos får ordentliga kängor och klart över gränsen för vad som är OK, men det är gjort med ett så öppet sinne, ett stort hjärta och med en rejäl fingertoppskänsla att när Walter kommenterar hur Jeffs bil låter (IIIIIIIIIIIIIiiiiiiiiii’m gay) när den kör förbi så skrattar jag utan att rodna.

Förrutom min favoritfugur Walter så dyker Achmed the dead terrorist upp och vrålar ”I KILL YOU” i en avväpnande manér. Jeff känns nästan lite daterad i sin satir över sitt USA, men han är träffsäker och väldigt självironiserande vilket ger honom en enorm kred. Det är fullproppat med rasistiska skämt och det känns verkligen som om syftet är att städa i de mörkaste vrårna i den amerikanska folksjälen och jag tycker att han lyckas, men det kan ju bero på att jag är en självgod europé utan minsta förbarmande över Bushnation.

Efter Achmed kommer Peanut, Melvin superhjäten och José Jalapeño on a stick in och gästspelar, riktigt träffsäkert och mycket skickligt framfört av den superamerikanske och satiriske Dunham, men tyvärr är det helt klart Walter som regerar – och det gör han fett. Denna DVD hade varit en fullträff om Walter hade fått ännu större utrymme, eller om de andra figurerna hållt samma glödande höjd på skämten. Detta är ”bara” en fyra av fem – men då är den första delen HELT okrossbar!!! Skaffa denna och förhandsboka julspecialen, som släpps när som helst, för en stunds rejäl magträning.

Mattias Svensson

Kommentarer