Morgonsoffan - det bästa från säsong 1

  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-01

Recension - Blu-ray/DVD

”Morgonsoffan” är ett morgonsoffeprogram som fortfarande sänds på tisdagskvällarna på SVT. Konceptet är helt enkelt att driva med morgon-tv i alla dess former. Komikerna David Batra och Petra Mede spelar (med sina riktiga namn) den gemytliga programledarduon, varav Batra står för halvan som slänger ur sig opassande kommentarer.

Några av inslagen som presenteras av Petra & David:

* En kvinnlig sportreporter som trånande intervjuar manliga idrottare i omklädningsrum.
* Den fåordige och oengagerade basic-food-kocken Pierre (”Melodifestivalens” genombrottskomiker Björn Gustafsson) ger mattips.
* Ungdomsreportern Benjamin som med flackande blick tafatt provar olika saker, för att sedan göra tummen upp och sätta höga brödrostsbetyg.
* Drömmen blev sann – inslag där tittare skriver brev och önskar att få träffa artisten Brolle.
* Obligatorisk spritprovning, fast på lägre nivå än dyra tusenkronorsviner.
* Lottoskrapande som går åt skogen.
* Lamast är det bleka barnprograminslaget som försöker skoja med polacker.
* Propert klädda nyhetssändningar med skruvat innehåll från ett leende nyhetsankare.
* Korkade tycka-till-paneler, jobbiga soffgäster och ljudeffektstunga tv-spelsrecensioner.
* Johan Glans gör en misslyckad lokalreporter som intervjuar asiater utan tolk (no english?), pajar mikrofonen (se extramaterialet) och filmar sin egen lunch (”exotisk” pizza).

Den skånske indiern David Batra och alltid lika mesrolige Johan Glans är ju en ovanligt lyckad kombination i humorkretsar. Det har de varit ända sedan de gjorde ”Räkfrossa” och ”Kvarteret Skatan” ihop, också de projekten i tv-rutan.

Jag får inte nog av Glans humoristiska fingertoppskänsla och önskar att han vore med ännu mer i ”Morgonsoffan”. Komikern levererar för övrigt dvd-utgåvans roligaste inslag när han spelar en soffgäst med pipig röst som föreläser om att man ska tänka positivt, efter att ha ramlat ner i ett djupt hål och varit fast där i flera år. Det är allt karaktären uträttat. Räcker tydligen för att få vara med i morgon-tv. Genialt enkelt och oerhört kul!

Annars handlar det om att driva med de små detaljerna som tillhör genren. Som den solstrålande vinjetten. Som sekundlånga minisketcher i form av kommande glimtar: "Nästa timme kommer David att träffa en get." Eller prova heroin som han gjorde en annan gång. Inslag som sedan inte visas i programmet. Fraser tjatas ut till leda; ”då tackar vi X” och ”nu ska vi gå vidare”. Gå vidare gör man särskilt ofta när gästen börjar bli besvärlig. Programledarna är på ytan klämkäcka och överdrivet glada, trots att det ska föreställa tidig, tidig nyhetsmorgon.

Man vill även ta morgon-tv ett steg längre, vilket vore otänkbart på riktigt: I ett avsnitt ligger en döende man i en sjukhussäng i studion, och programledarna väntar otåligt på att han ska avlida i direktsändning! Cyniskt värre.

Det som hindrar mig från att sätta ett högre betyg är en viss (kanske svårfrånkomlig) enformighet och bristen på gapskratt, med undantag för Johan Glans strålande insatser. Det är även kasst att man inte kunde fixa en riktig bakomfilm. Hur ”Morgonsoffan” blev till och hur gänget jobbar med manusskrivandet, i alla fall i korthet genom några intervjuer, hade jag definitivt förväntat mig. Hade varit intressant med den infon.

Men annars – god underhållning med duktiga komiker. Jag gillar det här och vill se mer. Roligast är Glans, Batra, Mede och Gustafsson, även om lägstanivån bland de övriga är hög. Som parodi bygger ”Morgonsoffan” på en tacksam grundidé som känns fräsch – att jäklas med soffprogram. Och just det gör de väldigt bra.

Johan Karlsson

Kommentarer