Simpsons Säsong 11

Recension - Blu-ray/DVD

Vad finns möjligtvis kvar att säga om ”The Simpsons” efter tre recenserade tv-säsonger samt en långfilm? Inte mycket, kan jag tycka, i och med releasen av denna elfte utgivna årgång på dvd. Så låt mig fatta mig mycket kon- och pre- cist. Denna elfte upplaga är ungefär lika bra som den föregående, samt den efterträdande. Det är någonstans här som man brukar anse att stjärnan börjat falna en smula, och till viss mån håller jag med.

Elvan rymmer några av seriens mest lysande och helgjutna avsnitt, men introducerar också avsnitt där manusförfattarna endast tycks gå på tomgång. Höjdpunkterna bjuder på sjukt mycket underhållning under sin ringa halvtimma. Det är under denna säsong vi får se Homer bli restaurangkritiker och i ett annat avsnitt döda Maude Flanders, odiskutabla höjdpunkter. Det är också under denna epok min älskade Mr Burns är i sitt absoluta esse, vilket väl motiverar ett köp.

Men ibland, mer än någonsin, så är avsnitten bara axelryckningar. Gagsen sitter visserligen fortfarande, men man känner till det och har sett det förut. Som vanligt är det en diger och mysteriöst dåligt designad box, fullspäckad med mervärde. Extramaterialet är detsamma som alltid, och lika måttligt underhållande. Detta köp är motiverat av den stora dos underhållning man får för den rimliga pengasumman, men samtliga tidigare säsonger (den första möjligen undantaget) bör prioriteras före.

Kim Ekberg

Kommentarer