Beast in Heat, The

  • Svensk titel: Beast in Heat, The
  • Originaltitel: La bestia in calore
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-12-03
  • Tagline: Horrifying experiences in the last days of the S.S.

Recension - Blu-ray/DVD

Andra världskriget är i full gång. I Italien kämpar partisanerna mot nazisterna med varierande framgång. Tillfångatagna partisaner torteras och plågas av nazisterna med den sadistiska Dr. Ellen Kratsch i spetsen. Kvinnliga fångar utsättas för grymma övergrepp av en översexuell apman, speciellt framtagen av Dr Kratsch i syfte att jävlas så mycket som möjligt. Denna apman (spelad av en hårig italienare med ovanligt stort huvud) förlustar sig helt enkelt med dessa kvinnor tills de dör. Visst låter det som en bra film? Inte? Nej, jag håller med.

På omslaget läggs stor vikt på denne apman/grottmänniska men det visar sig när man pinar sig igenom filmen att han bara medverkar i ett par scener. Därmed inte sagt att det inte räcker, snarare tvärtom. Jag blev bara förvånad över att så pass mycket tid läggs på stridsscener mellan nazister och partisaner, stridsscener så patetiskt filmade att det mer påminner om Nils Poppes alster på Fredriksdalsteatern. Inte en squib så långt ögat kan nå...

Det är plågsamt tydligt att produktionsbudgeten var extremt låg. Vad som ska föreställa råttor är inget annat än svartmålade marsvin och den massiva bur som ska hålla kvar grottmannen på plats är uppenbarligen i gummi eller plast.

Skådespelarna, om man nu kan kalla dem för det, gör inte heller speciellt bra ifrån sig. Om jag ska vara ärlig hade jag aldrig sett färdigt filmen om jag inte skulle recenserat den, fast å andra sidan tror jag inte att jag ens hade börjat titta på den i det läget.

Nazisploitation är en väldigt unik genre som inte direkt vänder sig till den stora massan. Filmernas mål är att provocera så många som möjligt med sitt innehåll, men ”The Beast in Heat” provocerar också med sin uselhet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: vill ni till varje pris se en nazisploitationfilm är det bättre att ni vänder er till någon av de mer kända titlarna i genren, t ex ”Ilsa”-filmerna. De inte på intet sätt några mästerverk, men betydligt bättre än ”The Beast in Heat”.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer