Botched

  • Svensk titel: Botched
  • Originaltitel: Botched
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-07
  • Tagline: And you thought you were unlucky?

Recension - Blu-ray/DVD

I denna smått teatraliska hyllning av blodutgjutelse finner vi tjuven Ritchie som efter en misslyckad kupp tvingas återgälda sin uppdragsgivare genom att stjäla ett krucifix tillhörande inga mindre än ättlingarna till Ivan den förskräcklige. Vägen bär av till Moskva och utvecklar sig till en katt och råtta-lek på ett övergivet våningsplan i en av stadens skyskrapor.

I ena änden finns Ritchie med hans kompanjoner Peter och mesproppen Jurij tillsammans med gisslan, och i andra änden en blodtörstig armerad gaphals som med uppenbar yrkesstolthet dansar fram i korriderna som tagen ur Bolshoi-baletten.

Efter hand som hoten uppenbaras och golven färgas allt rödare avviker gruppen till strategier de tror är den bästa för att överleva.

Det här är en film med stor portion humor, det finns egentligen bara en scen i filmen där man överaskas av allvarets närvaro. Huruvida det ger krydda till den borscht-färgade soppa som utspelas kan diskuteras, men överlag är detta en fartfylld skräckkomedi med ett potpurri av humoristiska scener.

Det förmodade dragplåstret Stephen Dorff känd från "Felon" gör ingen höjdarinsats. Det finns andra skådespelare vars karaktärer sätter mer nyans på filmen, till exempel ”beta-hannen” Boris som bidrar till en hel del fnissande.
Som vinnare i New Yorks skräckfilmfestival för bästa film står sig denna film som söndagsnöje, men det räcker att se den en gång.

Som splatterfilm gäller här uttrycket "You get what you expect", djupare än ett svärdshugg blir det inte. Men är det meningen? Nej.

Adam Löppe

Kommentarer