Eden Lake

  • Svensk titel: Eden Lake
  • Originaltitel: Eden Lake
  • Release (Bio): 2009-01-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-18

Recension - Blu-ray/DVD

Jag har på senare år blivit en riktig fegis vad gäller film. Numera sitter jag i tevesoffan med kuddar och filtar och håller fingret på mute-knappen på fjärrkontrollen så fort jag vet att filmen jag ser kan vara läskig emellanåt. "Eden Lake" skrämmer mig på många plan, men jag behöver aldrig hålla för öronen eller blunda. Skräcken är någonting helt annat - att det som händer skulle kunna hända på riktigt.

Kanske är det också därför en film som den här också biter tag i mig och lämnar mig med en mycket olustig känsla. Det är inga monster som kommer framhoppandes bakom träd och det finns knappas några skrämselögonblick alls i ren klassisk skräckfilmsbemärkelse. Däremot finns det en slags ondska och ett våld som vi egentligen inte sett på film tidigare. Ett våld som finns i samhället idag och som de flesta av oss, knack knack, aldrig kommer att behöva vara i närheten av. Men bara tanken på att det existerar gör mig i ärlighetens namn lite smått orolig.

"Eden Lake" arbetar visserligen med klasskillnader men också med fördomar. Jag vill hävda att filmen ingalunda försöker hjälpa till att bearbeta detta utan snarare spä på de fördomar som redan finns. Detta motsätter jag mig på fullaste allvar och jag riktar en viss ilska mot filmmakaren för att han gjort filmen. De ungdomar som vi möter och som på ett till synes obarmhärtigt och kallt sätt riktar sina ungdomsaggressioner mot det vuxna medelåldersparet, kanske egentligen ger uttryck för någonting mycket viktigare än ondska. Men de flesta av oss kommer lämna biografen utan att upptäcka det och kommer kasta flera vaksamma ögon över axeln när vi går hem i mörkret. Vi kommer spetsa våra öron och granska misstänksamt varje ungdom vi möter och vi kommer att känna oss mer otrygga än tidigare.

Är det denna effekt som man ville åt, undrar jag. Kanske. Eller är det en varningsklocka om att samhället är på väg åt ett fel håll? Kanske. Jag hoppas på det senare, men dessvärre är jag rädd för att vi kommer att misstolka det. I dagens samhälle får ungdomsgenerationen redan ta ganska mycket stryk och att alienera den ännu mer riskerar att göra saken värre. Man försöker visserligen tillskriva ungdomarna empati och känslor och man ger vissa tecken på att det handlar om sociala problem mer än ren och skär ondska. Huruvida de är tillräckligt tydliga återstår att se.

"Eden Lake" är en skrämmande film som griper tag om den mest hårdhudade biobesökaren. Den är våldsam och innehåller en hel del obehagliga scener. Men som jag redan sagt, är det inte blodet i sig som skrämmer utan egentligen allt det andra. Nu gäller det att hålla hårt på 15-årsgränsen, för jag är i ärlighetens namn orolig för vad som kan hända om biobesökare som inte är tillräckligt mogna för att se filmen för vad den är, istället inspireras och lämnar biosalongen med ett leende och ett "Cool!" på läpparna.

Jesper Isaksson

Kommentarer