Tvivel

  • Svensk titel: Tvivel
  • Originaltitel: Doubt
  • Speltid (min): 104
  • Release (Bio): 2009-01-16
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-05-20

Recension - Blu-ray/DVD

Det brukar snackas om skådespelarmöten. En film där två skådespelare som allena hade fyllt stjärntatuskvoten envetet gör upp i en batalj som för det mesta brukar gå ut på att snacka eller ge varandra onda ögat. Två av vår tids hetaste potatisar både i indievärlden och den reella världen är utan tvivel Philip Seymore Hoffman och Meryl Streep. "Doubt" är filmen där de äntligen får mäta sina muskler i en hårdnackad duell där endast en kan stå som segrare.

Filmen tar sin skådeplats på ett kristet internat där de två huvudrollsinnehavarna hamnar i luven på varandra vilket leder till en ond spiral av munhuggning, misstro och en väldig mängd tvivel. Settingen är klassisk, snudd på uttjatad, men det är mycket effektivt. På alla sätt och vis är detta en skickligt genomförd film. Skådespeleriet är självklart bländande, och skäl nog att hyra filmen. Bara blickspelet sinsemellan är storartat nog att rättfärdiga en sening. Fotografiet är dramatiskt och snyggt, scenografin likså, det är stramt men vackert i det lilla. Gedigenhet och konventionalitet är två påhittade ord som sammanfattar filmen ganska bra, det mesta är fint gjort men på ett lite tråkigt och uttjatat sett som vi ser i var och varannan film dessa dagar.

Att glädjas över är att filmens konflikt aldrig tillåts blossa upp och gå till absurdum som man av denna genre har kommit att få förvänta sig. Övertydlighet finns på vissa platser där, främst i Hoffmans predikor och de ständiga antydningarna till filmens titel. Annars är detta någonting som lyckligtvis lyser med sin frånvaro. Det hade varit förbannat lätt att förlita sig på sina stjärnors inneboende storhet och låta de skrika på varandra och kanske även bli fysiska, men något sådant tillåts aldrig. Förvånande nog så lämnas efter filmens slut mycket kvar åt tittaren att tänka på, själva trosfrågan blir vår och ingen annans. Denna givmildhet att inte göra som alla andra och oförskämt skriva oss på näsan, tillsammans med det episka skådespeleriet, gör filmens trea mycket stark.

Kim Ekberg

Kommentarer