Björn Gustafsson - ett livsverk

  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-12-03

Recension - Blu-ray/DVD

I december 2008 gavs det ut en dvd med en rolig kille på 20+. Ni har kanske hört talas om den unge göteborgaren? Hans namn är Gustafsson, Björn Gustafsson.

Minns att jag läste en liten notis i någon tidning förra året. Det stod att Björn Gustafsson skulle stå för humorn i ”Melodifestivalen”. ”Va kul, länge sedan man såg röken av dynamit-Harry” tänkte jag. Men det visade sig att det inte var Björn Gustafsson den äldre det handlade om. Det var en helt annan lirare. Den yngre Gustafsson gjorde trots sin anonymitet braksuccé i ”Melodifestivalen”. Oväntat och storslaget. Efter åratal av meningslös pausunderhållning kom Björn som en skänk från ovan och tokdansade för oss, läste roliga rimdikter och försökte flyga med en bastant studioman. Och Carina Berg-sången, kaxigt riktad till programledarens flickvän, är redan en klassiker.

Den här dvd:n bjuder bland annat på Björn-höjdpunkter från tv-programmen ”Melodifestivalen” (SVT), ”Parlamentet” (TV4) och ”Morgonsoffan” (SVT). Materialet håller hög klass, men kan kännas något uttjatat för oss som redan sett det mesta på tv eller på nätet. För att väga upp det ”gamla” materialet har man producerat några nya sketcher. De är regisserade av två humorveteraner från Killinggänget – Henrik Schyffert och Robert Gustafsson (nej, de är inte släkt).

Robert Gustafsson syns själv i bild och spelar en irriterad regissör som ska regissera den tafatte Björn när han provfilmar. Björn försöker spela Gunvald Larsson, en Arn-liknande hjälte och ena halvan av Romeo & Julia. Man driver med Björns ringa ålder, vilket är en tacksam poäng. Robert Gustafsson-sketcherna är roliga, även om jag föredrar en mer aktiv Björn Gustafsson framför den passiva varianten som figurerar här.

Vad hittar Henrik Schyffert på då? Han spinner vidare på Björns ungdomliga drift med ”World of Warcraft” från ”Parlamentet”. Gustafsson spelar en innesittande WoW-älskare som tycker att datorspelet är precis som verkliga livet. Schyffert agerar intervjuare i dessa sevärda segment. Sedan tillkommer en ganska lyckad sketch som kretsar kring en ovanlig rånare och en pizzeria.

Dvd-menyerna invaderas av en viskande göteborgare. Omslaget är härligt ironiskt med en provocerande änglalik Gustafsson och undertiteln ”ett livsverk”. En kul drift med ett supersnabbt genombrottsår, som blev en dvd.

Möjligtvis är man lite mätt på Björn Gustafsson just nu, men faktum kvarstår – han ÄR rolig. Nästa gång det blir dvd-släpp vill jag se att den gode Björn står mer på egna ben, för det klarar han. Kanske med en gnutta standup och några nya dikter? Det här är bara början...

Johan Karlsson

Kommentarer