Kautokeino upproret

  • Svensk titel: Kautokeino upproret
  • Originaltitel: Kautokeino upproret
  • Speltid (min): 92
  • Release (Bio): 2008-09-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-01-07

Recension - Blu-ray/DVD

Livet för samerna i Kautokeino, längst upp i Nordnorge, under mitten av 1800-talet är hårt. Medan männen super sig allt djupare ner i förödelsen tvingas kvinnorna själva vakta renhjordarna uppe på fjället. På träskidor, med endast en stav i handen och i isbitände kyla skyddar de hjordarna mot vargar och försöker samtidigt undvika att hjordarna skingras.

Sprithandlaren Carl Johan Ruth (Mikael Persbrandt) har en central roll i Kautokeino. Han och hans män vill till vilket pris som helst att samerna ska fortsätta komma till dem för mat och sprit. Samtidigt räcker inte samernas pengar till mat och de håller på att supa bort även sina renar, då handlarna tar renar som betalning då inte pengarna räcker till. Med iskall blick gör handlaren allt för att få sprätt på sin försäljning. Samtidigt som hans män tvångsomhändertar renar, bjuder de samerna på sprit.

Uppvaknandet kommer då den starka samekvinnan Elen möter nykterhetspredikanten Laestadius (Michael Nyqvist). Hans ord om nykterhet går rakt in i hennes hjärta och hon tar med sig dem och börjar själv predika för de sina. De flesta tar till sig hennes ord och ingen besöker längre handlaren.

Både kyrkan och handlaren, som slutit sig samman, känner sig hotade av deras nyutvunna självständighet och det blir början på en kamp.

”Kautokeino Upproret” är en gripande och välgjord skildring av denna del av Norges historia. Stora skådespelarnamn som Persbrandt finns med och visst är de lika bra som alltid. Men man ska inte glömma de övriga skådespelarna som även de gör toppinsatser. Regissören Nils Gaup (”Vägvisaren”) har lyckats fånga de karga fjällviddernas skönhet. Med skicklighet har man visat den makt som kyrkan och handelsmännen bestådde och berättar här historien om ett folk som slöt sig samman för att försöka bekämpa överheten.

Denna film gör mig inte besviken, snarare tvärtom.

Jenny Ahlm

Kommentarer