Dumpa honom!

  • Release (Bio): 2009-03-06

Recension - Blu-ray/DVD

Minns du filmen ”kärlekens språk”? Den kan tillskrivas som fortsättningskursen i relationer, där ”Dumpa honom!” tar upp förarbetet. Att gå som katten kring het gröt och tala ur skägget är två idiom som passar denna film. Hur tolkar man egentligen grabbarnas signaler och var går gränsen för stalker? Hur fungerar det där spelet, betyder ett ”vi ses” verkligen detsamma? Och är ovilja att gifta sig detsamma som början på en kommande skilsmässa?

”Dumpa honom!” kantas av en rad karaktärer som har svårt med att koppla hur vi killar fungerar. Huvudkaraktärerna är flera. Det kretsar kring arbetskamraterna Gigi, Anna, Beth, Janine, och Mary. Någon försöker alldeles för mycket, en annan vill inget annat än giftermål, en tredje är något av en perfektionist och så vidare.

Detta är en riktig chickflick och jag blir häpen över hur grabbar dras över en kant i filmen. Den omges av en viss slöja av komisk neurotism. Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Scarlett Johansen och Ben Afleck är några i stjärnskaran och de presterar inget oförutsägbart.

Man vet vad man får, och det märks att filmen bygger på en bok av manusförfattarna bakom ”Sex and the city”. Ni som gillar den bör ta en titt. Det är inte samma rappa dialog, men relationsdramatiken känns igen.
Men är det verkligen så svårt som den här filmen vill påstå? Jag står kluven.

Filmen får godkänt av mig. Den får mig att småle ömsom. Mina kvinnliga medtittare hade svårt med objektiviteten. Någon tyckte den låg och svävade kring toppen, medan andra ogillade den starkt.

Jag tycker om filmer som berör, och det gör den här filmen. På ett eller annat sätt.

Adam Löppe

Kommentarer