Beaufort

  • Svensk titel: Beaufort
  • Originaltitel: Beaufort
  • Speltid (min): 126
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-01-07
  • Tagline: Krigets sista utpost

Recension - Blu-ray/DVD

Förväntningarna var höga på Josef Cedars Oscarnominerade film baserad verkliga krigshändelser. Skildringen är olik alla andra krigsfilmer. Våldsamma frekvenser och närgångna slag med fiender saknas helt. Här får man istället se soldaternas trisstes, skräck, ensamhet och utsatthet i en ödslig terräng med osynliga fiender.

Det är i början av 2000-talet och kriget i Libanon är inne på sina sista dagar. Israel ska snart dra sig ur Libanon och en grupp unga soldater vaktar utposten Beaufort som ockuperats av israeliter sedan 20 år tillbaka. Beaufort är beläget på ett kargt berg, mitt ute i ingenmansland.

Soldaterna består av en grupp ynglingar, som gör allt för att skydda Beaufort från inkräktare. Missilerna viner runtomring dem dag som natt och någon sitter ständigt vakt. Killarna tar skydd och räknar dagarna till det ska få lämna sin utpost och fullfölja deras sista uppdrag – spränga Beaufort i luften. Slutligen inser de att deras slutliga och viktigaste uppdrag blir att hålla sig vid liv.

”Beaufort” är en besvikelse för mig. Långsammare film får man leta efter. Musiken är som omgivningarna sparsmakad och lågmäld. Karga omgivningar, soldaterna, det gamla fortet och dess skyddsrum är det man får se. Istället för en sprakande handling bjuder man på många närbilder av killarnas ansikten där man verkligen kan se skräcken speglas i ögonen då de väntar och väntar samt tar skydd.

Filmen förmedlar krigets trisstes så starkt att jag kommer på mig själv med att ständigt gäspa.
”Beaufort” är en långdragen väntan och kurragömmalek utan sammandrabbning. En film som inte levde upp till mina förväntningar.

Jenny Ahlm

Kommentarer