Orgazmo

  • Svensk titel: Orgazmo
  • Originaltitel: Orgazmo
  • Speltid (min): 91
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-18

Recension - Blu-ray/DVD

Den unge mormonen Joe Young från Utah är på missionsarbete i det soliga Kalifornien. Tillsammans med sin kollega går han runt och ringer på hos folk för att berätta om Jesus men det är tyvärr inte så många som vill lyssna på deras budskap utan slänger hellre igen dörren i ansiktet på Joe eller skäller ut honom efter noter.

När de genom sin dörrpåringning råkar störa en porrfilmsinspelningen blir regissören Maxxx Orbison vansinnig och beordrar sina hejdukar att ”ta hand om problemet”. Joes kollega lyckas fly medan Joe själv får ta emot knytnäve efter knytnäve innan han börjar försvara sig. Och som han försvarar sig sedan! Det visar sig nämligen att Joe har oanade kampsportskunskaper och han har snart sänkt samtliga hejdukar. Orbison blir grymt imponerad av Joes handlag och erbjuder honom på stående fot huvudrollen i nästa film om superhjälten Orgazmo, som tillsammans med sin sidekick Choda-Boy och sin Orgazmorator (ett ”vapen” som ger den träffade orgasm) kämpar mot onda filurer och lägrar damer på löpande band.

Joe vägrar förstås eftersom det absolut inte är OK med Jesus att hålla på med sådant otyg. Men efter att ha erbjudits en stor summa pengar, som skulle räcka till ett stort bröllop med flickvännen, samt fått löfte om att slippa penetreringsscener (”vi använder stuntkuk”) tackar Joe ja.

Vad som bara skulle ha blivit ett litet jobb som ingen behöver känna till blir helt oväntat en stor kassasuccé. Filmen om Orgazmo drar in enormt mycket pengar och vinner priser på löpande band och givetvis är en uppföljare oundviklig. Joe erbjuds en ännu större summa för att tacka ja, även om han inte fått pengarna för den första ännu, och inspelningarna tar snart sin början. Vad Joe inte räknat med är att flickvännen kommer på besök och får reda på vad han sysslat med under tiden i Kalifornien. Problem på hemmafronten med andra ord, och det samtidigt som han och Choda-Boy försöker sig på att bekämpa brott även på riktigt!

”Orgazmo” är en hysteriskt rolig film av och med gänget bakom ”South Park”. Trey Parker har regisserat och skrivit filmen och spelar dessutom huvudrollen. Matt Stone har också varit med och skrivit och producerat och spelar dessutom en lätt debil fotograf som ”inte vill låta som en bög eller så, men som gärna skulle vilja ha sex med Joe”. I rollen som Choda-Boy ser vi Dian Bachar som arbetat med Stone och Parker ett flertal gånger, bland annat i filmerna ”Cannibal: The Musical”, ”BASEketball” och även i ”South Park”. Vi ser även mer eller mindre kända namn från porrbranschen såsom Ron Jeremy och Chasey Lain göra inhopp i filmen.

Trots ämnet och ovan nämna porrskådisars medverkan bjuder inte filmen på mycket naket. Det är en och annan rumpa och kanske ett par bröst, men överlag mindre hud än i en valfri tonårskomedi. Däremot är det en hel del vulgärt snack men vad kan man vänta sig när det gäller herrarna Stone och Parker? Precis.

Första gången jag såg ”Orgazmo” var kanske fem, sex år sedan då jag lånade en polares import-DVD. Jag skrattade så jag grät åt den då och när den nu till slut (tolv år efter att den spelades in!) äntligen släpps på svensk DVD var det med viss oro jag stoppade in skivan. Kommer jag fortfarande tycka att den är rolig, eller har jag växt ifrån den? Lyckligtvis hade jag inte växt ifrån den och redan under förtexterna insåg jag hur mycket jag skulle uppskatta även denna titt.

Tidningen New Times kallade filmen för ”Den bästa film om en mormon-porrstjärna som någonsin gjorts”. Nu är jag inte helt säker på att den har så stor konkurrens i denna, aningen snäva genre, men det går inte att komma ifrån att ”Orgazmo” är en skrattfest och ett måste för alla som gillar ”South Park”. Har man inte mycket till övers för Matt Stones och Trey Parkers andra alster eller finner allt som över huvud taget har med porr att göra anstötligt kanske man ska titta någon annanstans. Kanske någon ”High School Musical”-film passar bättre.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer